Vályi-Nagy István: A világon elsőként kezdtük el a vérplazma-terápiát

2020. május 24. 12:41 | Hidvégi Dávid

Megtartotta vasárnap délelőtt a napi tájékoztatóját az operatív törzs, amelyen a főbb témák között szerepeltek az oktatási intézmények, a határok, valamint a vérplazmaterápiás kezelések. A reggeli adatok szerint négy krónikus beteg halt meg és 28-cal, 3741-re emelkedett a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, ugyanakkor az aktív fertőzöttek száma 1565-re csökkent.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára kiemelte, május 25-től, hétfőtől a vidéki bölcsődék és óvodák visszatérnek a normál működési rendhez, a budapestiek pedig június másodikától. Maruzsa Zoltán hozzátette: a szülőknek nem lesz kötelező bevinniük a gyermekeiket ezekbe az intézményekbe, ugyanis a járványhelyzet alapos indoknak minősül. Az elmúlt napokban viszont egyre jobban nőtt az igény a gyermekfelügyeletre. Hangsúlyozta, hogy az iskolákban június 15-ig, azaz a tanév végéig érvényben marad a digitális munkarend, ugyanakkor június 2-től az iskolaépületek újra használhatók oktatási céllal, ha a pedagógus szükségesnek látja a kiscsoportos foglalkozásokat vagy az egyéni konzultációkat. A csoportok létszámát központilag nem határozzák meg, de minden intézménynek meg kell szerveznie a gyermekfelügyeletet, erre korábban csak a kijelölt iskolákban volt lehetőség. Azt is elmondta, hogy az iskolák a működési engedélyük módosítását május 31-e helyett egészen június 30-ig kérhetik.

 

Megnyitott a határ Szerbia felé

 

 

Az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa elmondta, hogy május 22-től megnyitottak a szerb határok. A tranzit szabályai továbbra is ugyanazok, a Magyarországon áthaladók a kijelölt útvonalakon közlekedhetnek. Röszkénél a kilépő oldalon 1 órás várakozásra kell számítani. Kiss Róbert elmondta: az elmúlt 24 órában a rendőrség ellenőrizte a védelmi távolságtartások betartását a tömegközlekedési eszközökön, az üzletekben, illetve a védelmieszközök viselését a meghatározott üzletekben, valamint az idősávok betartását. A rendőrök huszonnégy esetben intézkedtek tizenöt esetben figyelmeztetést, nyolc esetben helyszíni bírságot szabtak ki, illetve egy esetben feljelentést alkalmaztak. Hangsúlyozta: a járvány elleni védekezés második szakaszában továbbra is kiemelten fontosnak tartják a védelmi intézkedések betartását. A hatósági házi karantén megsértése miatt 30 esetben intézkedtek.

 

A világon elsőként kezdte el Magyarország a vérplazma-terápiát

 

A Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója elmondta, hogy a fertőzöttek 80-85 százaléka meg sem betegszik, vagy enyhe tünetekkel esik át a betegségen. Vályi-Nagy István hozzátette: Magyarország a súlyosabb betegeken a világon elsőként kezdte el a vérplazma-terápiát. A cél az, hogy a betegek ne kerüljenek az intenzív osztályokra. Hangsúlyozta, hogy a szabályokat továbbra is mindenki tartsa be, ugyanis ezzel nagyon sokat segítenek az egészségügyben dolgozókon. Újságírói kérdésre elmondta, hogy jelenleg négy betegen alkalmaznak plazmakezelést.

– Magyarország a járvány során járványügyi szempontból is nagyon jól teljesített. Azt gondolom, hogy szakmai szempontból sem teljesített rosszul az egymillió lakosra vagy a százezer lakosra vetített halálozások száma sokkal kisebb, mint a fejlett nyugat-európai országokban – emelte ki.

A főigazgató köszönetet mondott a frontvonalban dolgozóknak és a műszaki hátteret biztosítóknak lelkiismeretes munkájukért, valamint a munkatársaknak ételt, italt biztosítóknak a segítségért.

 

További programok »

FEL