Változások 2022-ben: Szja-visszatérítés, béremelés, nyugdíjemelés, adócsökkentés

2022. január 1. 09:40 | Mikóczy Erika

Az új évben több pénzből gazdálkodhatnak a családok, több maradhat a 25 év alattiak pénztárcájában, számos területen béremelések lesznek, nyugdíjemelés és 13. havi nyugdíj is lesz, vásárlásra is felhasználható lesz a SZÉP-kártya, a jelzáloghiteleknél pedig kamatstop jön. Mutatjuk, mire lehet számítani.

 
Szja-visszatérítés a családoknak, 25 év alattiak szja-mentessége

 

A gyermeket nevelő szülőknek visszatérítik a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót az átlagbér adószintjéig. Az intézkedés mintegy 1,9 millió szülőt érint és összesen mintegy 600 milliárd forintos bevételt jelent a családoknak. A visszatérítés személyenként elérheti akár a 800 ezer forintot is.

A kifizetés a családi pótlékban részesülő szülőknek automatikus, az ő részükre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) arra a címre, vagy  számlaszámra utalja vagy postázza az összeget, ahova a családi pótlék is érkezik. Azonban azoknak a szülőknek, akik nem kapnak családi pótlékot, a visszatérítés nem automatikus, nekik egy nyilatkozatot kellett kitölteniük 2021 végéig.

Januártól életbe lép a 25 év alattiak személyijövedelemadó-mentessége is, amellyel összesen140 milliárd forintot hagynak a fiataloknál.

 

Minimálbér, garantált bérminimum

 

A teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított minimálbér a teljes munkaidő teljesítése esetén 2022. január 1-jétől havibér alkalmazása esetén 200 ezer forint, hetibér alkalmazása esetén 45 980 forint, napibér alkalmazása esetén 9200 forint, órabér alkalmazása esetén pedig 1150 forint.

A legalább középfokú iskolai végzettséget vagy középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló részére alapbérként megállapított garantált bérminimum a teljes munkaidő teljesítése esetén 2022. január 1-jétől havibér alkalmazása esetén 260 ezer forint, hetibér alkalmazása esetén 59 780 forint, napibér alkalmazása esetén 11 960  forint, órabér alkalmazása esetén pedig 1495 forint.

 

Béremelések a szociális és az egészségügyi ágazatban, az oktatási és a kulturális szférában, valamint a rendőrök és katonák esetében

 

Az egészségügyi szakdolgozók január elsejétől 21 százalékos béremelésre számíthatnak, ami azt jelenti, hogy a négylépcsős béremelésnek köszönhetően a szakdolgozói alapbérek összesen 72 százalékkal növekedtek a 2018-as illetményhez viszonyítva.

Az orvosok is magasabb fizetésre számíthatnak. Egy három éve rezidensként dolgozó orvos átlagosan havi 788 ezer forintra számíthat, míg egy olyan orvos, aki több mint két évtizede van a pályán több mint 2 millió forintot is kaphat.

Emelkedik a bölcsődei dolgozók, a tanárok, az óvónők, a kulturális-, és szociális ágazatban dolgozók bére, mint ahogy a rendvédelmi dolgozóké és a katonáké is.  A rendőrök és a katonák a béremelésen túl 6 havi fizetést fegyverpénzként is kézhez kapnak.

 

Közfoglalkoztatottak béremelése

 

Emelkedik a közfoglalkoztatottak bére 2022. január 1-jétől. A legalább középfokú iskolai végzettséget és szakképesítést igénylő munkakör betöltése esetén a közfoglalkoztatottat megillető garantált közfoglalkoztatási bér a teljes munkaidő teljesítése esetén a garantált bérminimum 50 százaléka, vagyis havi 130 ezer forint.

A közfoglalkoztatási jogviszonyban foglalkoztatott munkavezetőt – végzettségüktől és munkakörüktől függően – havi 110 ezer forint, illetve havi 143 ezer forint illeti meg.

 
Nyugdíjemelés, 13. havi nyugdíj

 

A nyugdíj összege 5 százalékkal emelkedik januártól, tekintettel arra, hogy az infláció magasabb lett a korábban tervezettnél.

2022-ben teljes egészében visszaépítik a 13. havi nyugdíjat is, ami azt jelenti, hogy 2,5 millió nyugdíjas és nyugdíjszerű ellátásban részesülő ember februárban kapja meg – a már szintén 5 százalékkal emelt összegű – 13. havi nyugdíjat.

 

SZÉP-kártya

 

2022. január 1-jétől a SZÉP-kártya egyes alszámláira béren kívüli juttatásként adható támogatás a szálláshely alszámlára legfeljebb évi 225 ezer forint; a vendéglátás alszámlára legfeljebb évi 150 ezer forint; a szabadidő alszámlára kormányrendelet szerinti szabadidő-eltöltésre, rekreációra, egészségmegőrzésre felhasználható legfeljebb évi 75 ezer forint.

A kormany.hu tájékoztatása szerint 2022. február 1-jétől május 31-ig lehetséges hideg élelmiszerre költeni a Széchenyi-pihenőkártyák (Szép-kártyák) vendéglátás alszámlájáról. Ugyanakkor, mivel az alszámlák (szálláshely, vendéglátás és szabadidő zsebek) közötti átjárhatóság 2022. december 31-ig megmarad, valójában mindegyik alszámláról lehet hideg élelmiszert vásárolni.

 

Kamatstop a jelzáloghiteleknél

 

Januártól június végéig a lakossági jelzáloghitelekre vonatkozó kamatstop lép érvénybe. A kormány azért döntött így, mert Magyarországon mintegy félmillió olyan hitel van, amely egy éven belül is átárazódhat, és az ilyen banki kamatemelkedések jelentős pluszkiadást jelenthetnek a családoknak. A lakossági hitelek kamatát az októberi szinteken rögzítik, mivel így legalább átmenetileg nem nő a változó kamatozású kölcsönök törlesztő-részlete.

 

Szociális hozzájárulási adó

 

Január 1-jétől a szociális hozzájárulási adó 15,5 százalékról 13 százalékra csökken. Ezzel egyidejűleg megszűnik a szakképzési hozzájárulás is.

Tekintettel erre, a foglalkoztatót 2021-ben terhelő befizetés – 15,5 százalék szociális hozzájárulási adó, és 1,5 százalék szakképzési hozzájárulás alapján – 17 százalékról 13 százalékra csökken. 

Szintén 13 százalékra mérséklődik a kifizetőt terhelő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) mértéke. A kisvállalati adó (kiva) mértéke 10 százalék lesz.

 

Átalányadózás, költségtérítés, helyi iparűzési adó

 

Az egyéni vállalkozók számára növekszik az átalányadózás bevételi értékhatára az eddigi 15 millió forintról a mindenkori éves minimálbér tízszereséig; az átalányadózást választó egyéni vállalkozó jövedelme adómentes az éves minimálbér felét meg nem haladó részig.

A vállalkozások az otthoni munkavégzés elősegítésére költségtérítést számolhatnak el, amely legfeljebb a havi minimálbér 10 százalékának megfelelő összegig adómentes. Adómentessé válik ugyanakkor a vállalkozás által magánszemélyeknek biztosított, kizárólag emberi erővel hajtott vagy legfeljebb 300 wattos teljesítményű elektromos motorral segített kerékpár magáncélú használata. 

Érvényben marad a helyi iparűzési adó alacsonyabb, maximum 1 százalékos adómértéke is - ezt azok a kis- és középvállalkozások vehetik igénybe, melyek árbevétele vagy mérlegfőösszege nem haladja meg a 4 milliárd forintot.

Forrás: NAV, MTI

További programok »

Gazdaság

Brüsszel új terve a szankciók megszegése nélkül garantálná az orosz gázimportot

Brüsszel új, az orosz gázimportra vonatkozó elképzelése alapján, mondhatni, a kecske is jóllakik, a káposzta is megmarad. Az Európai Bizottság pénteki zárt ülésén közölte a tagállamok képviseletével, hogy új iránymutatása szerint az európai gázimportőrök euróban vagy dollárban is nyithatnak számlát a Gazprombanknál a Kreml követeléséhez igazodva. Ez lehetővé teszi a tagállamok importját bonyolító vállalatok számára, hogy a szankciókkal összhangban vásároljanak földgázt.
2022. május 16. 17:56
FEL