Valentin nap és Békés megye problémái – Idén is impróztak az amatőr színészek

A békéscsabai Féling Színház  a Csabagyöngye Kulturális Központtal és a Magyar Szín-Játékos Szövetséggel együttműködve idén is megrendezte az Impro fesztivált február 16-án, szombaton. A rendezvényen középiskolás diákokból és felnőttekből álló 4 fős csoprotok vehettek részt.

 

 

Az Impro fesztivál lényege, hogy a csapatok 4-5 improvizációs feladatot kapnak különböző témákban. A feladatokra 10 percük van felkészülni, a játékidő pedig átlagosan 3 perc.

A feladatokat Formanek Csaba játékvezető, rendező, színész a helyszínen tette közzé. Úgy fogalmazott: igyekezett olyan feladatokat kitalálni, amelyek őt is inspirálnák, ha játékos lenne.

– A másik szempontom a feladatok összeállításánál az volt, hogy kicsit próbáljunk meg ránézni arra a világra, amelyben élünk. Az egyik feladat témája például a Békés megyei problémákat és azok lehetséges megoldásait taglalta. A játékosoknak különböző papírokat kell húzniuk, amelyekre eltérő stílusok vannak felírva, így az adott témát például opera vagy a horrorfilm stílusában kell előadniuk, de az is előfordulhat, hogy a híradó műajában kell színpadra vinnük. Egy másik téma a Valentin-naphoz kapcsolódott, ennek címe “Életem legrosszabb valentin napja” volt – ismertette a játékmester. Hozzátette, hogy mivel nagyon rövid idő jut a felkészülésre, ezért a csapatoknak nagyon jól kell együttműködniük.

 

Kép: Kovács Dénes

 

Steinwender József, a Féling Színház csoportvezetője, az esemény szervezője szerint az improvizációs készség kiemelten fontos a színészeknél.

– Egy színházi darabot úgy lehet megcsinálni, ha annak kötött szövegei és helyzetei vannak, hiszen így épül fel és teljesül a dramaturgiája. Az életben viszont improvizáció nélkül nem vagyunk képesek létezni. Mindnekivel előfordul, hogy elfelejt például egy szót, ezért egy másik szót használ vagy másképpen fogalmazza meg a mondatot. Az, hogy hogyan oldunk meg egy bizonyos helyzetet, azt az adott pillanat érzelmi hullámai befolyásolják. Az improvizáció egy alapgyakorlat, nem csak a hivatásos színészeknél, hanem az amatőröknél is – fogalmazott a szervező.

 

Kép: Kovács Dénes

 

Az egyes feladatokat a zsűri pontozással értékelte. A fesztiválon rendszerint három díjat osztanak ki. Az első helyezettet Arlecchino díjjal, a másodikat Brighella díjjal, a harmadikat pedig Pulcinella díjjal jutalmazzák. A díjazottak továbbjutnak az országos Impro Fesztiválra, amelyet Gödöllőn tartanak majd. A döntőben helyezést elért versenyzők pénzjutalomban is részesülnek.

Megosztás:

Címke: , , , , ,