Választás 2019: Békés megyei körkép

2019. október 14. 17:04 | Papp Ádám Sándor

Békés megyében az országos átlag fölötti volt a szavazókedv, a szavazásra jogosultak 45,48 százaléka ment el az urnákhoz október 13-án. Több település élére új vezetőt választottak és a megyei önkormányzat közgyűlésének képviselő-testülete is átalakult.

Magabiztos siker született többek között Békéscsabán, ahol a Hajrá Békéscsaba színeiben Szarvas Péter 78,92 százalékkal ismét polgármester lett. Békésszentandráson Sinka Imre független jelölt 71,78 százalékkal diadalmaskodott. Dobozon Köves Mihály független jelölt 72,30 százalékkal lett polgármester. Köröstarcsán Lipcsei Zoltán független jelölt nyert 73,11 százalékkal, míg Lőkösházán Szűcsné Gergely Györgyi Edit független jelölt 70,78 százalékkal győzött. Mezőberényben 88,41 százalékkal lett polgármester Siklósi István független jelölt. Mezőhegyesen 87,93 százalékkal a független Pap István Tibor ülhet a polgármesteri székbe.

 

Több helyen is leváltották az elmúlt 5 év vezetőit

 

Eleken Szelezsán György független polgármestert szavazták meg a lakosok, Füzesgyarmaton Koncz Imre a Mindenki Magyarországa Párt színeiben diadalmaskodott. Geszten Brandt Krisztián független jelölt ülhet a polgármesteri székbe, míg Tótkomlóson Zsura Zoltán független jelölt váltotta a korábbi Fidesz-KDNP-s polgármestert, dr. Garay Ritát. Újkígyóson Botyánszki Pál László független jelölt váltotta a fideszes Szebellédi Zoltánt, míg Vésztőn a független Karakas Anikó váltja a Fidesz-KDNP színeiben induló Molnár Sándort. Zsadányban alig több mint 1 százalék döntött: a független Marton Sándor Roland lett a polgármester.

Békésen a Fidesz-KDNP és a jobboldali összefogás jelöltje, Kálmán Tibor nyert. Gyomaendrődön ismét Toldi Balázs független jelöltet szavazták meg a lakosok. Gyulán újfent 5 évig dr. Görgényi Ernő, a Fidesz-KDNP jelöltje ül majd a polgármesteri székben. Mezőkovácsházán Csepreghy Elemér József független képviselő vitte a prímet, míg Orosházán a másfél százalékkal többet szerző Fidesz-KDNP-s Dávid Zoltán diadalmaskodott. Sarkadon ellenfél nélkül lett polgármester ismét dr. Mokán István a Fidesz-KDNP jelöltje, Szarvason szintén a Fidesz-KDNP jelöltje Babák Mihály győzött. Szeghalmon változatlan a helyzet, maradt a független Macsári József.

 

Átalakult a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének összetétele

 

A Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének összetétele is több helyen változott. A testület korábban 18 fős volt, de a megye lakosságszámának csökkenése miatt mostantól 17 fős lesz. A korábbi 11 Fidesz-KDNP-s képviselő helyett 10 jutott be a testületbe. Az MSZP korábban 2 fővel volt jelen, most 1 fő képviseli a pártot. A Jobbik az elmúlt 5 évben 3 tagot adott a testületbe, a következő ciklusban 2 képviselővel lesznek jelen a közgyűlésben. A Demokratikus Koalíció az elmúlt 5 évben 1 taggal volt jelen, most 2 fővel lesz. A maradék két helyen a Mi Hazánk és a Momentum osztozik. 

 

További programok »

FEL