Vajon milyen lehet a tót-dog? Kóstolja meg szombaton a Békében Békésben feszten!

2022. szeptember 2. 07:16 | Such Tamás

A Csabai Szlovákok Szervezete szombaton ismét a sátrak és a szabad ég alá hozza a Békében Békésben nemzetiségi fesztivált. A Szlovák Kultúra Háza udvarán és környékén színpadi programokkal, mesterségbemutató-népi játszóval, gasztronómiai bemutatóval és kóstolóval várják az érdeklődőket.

A rendezvény egyik ars poeticája, hogy megidézze a régi mezővárosok vásári hangulatát. Anno, amikor minden jobb volt és a föld lassabban pörgött, nemcsak az adok-veszek miatt jártak ki az emberek a vásárokba, hanem, hogy találkozzanak is egymással.

Például Mikszáth Kálmán, az 1800-as évek végi népszerű író nemcsak a kor egyik legjobb tollú szerzője, hanem a legnagyobb pletykása is volt – és a piac tökéletes táptalaj volt egy zsurnaliszta számára.

 

Monika Laliova – Fotó: behir.hu/Such Tamás

(A Szlovák Étterem is egy fontos bástyája lesz a programnak – Fotó: behir.hu/Such Tamás)

 

A Békében Békésben azért is unikum, mert a fesztivált csak évente rendezik meg, így a távoli – akár határon túli – ismerősök sokkal ritkábban látják egymást, mint a szomszédot, de annál inkább örülnek a másiknak, mint a szomszédnak.

Elmaradhatatlan színfoltja lesz ebben az évben is a Gasztroudvar bejáratánál a Nyanyicska konyhája, ahol remek szlovák nemzeti ételspecialitásokat lehet majd kóstolni és vásárolni.

Lesz ott minden, mint a bótban, amitől a szem a nyállal összefolyik: mozgocska leves, káposztás ragu, öreg laska, alföldi haluska, csirke- és csülökpörkölt, töltöttkáposzta, káposztás tészta, kenyérlángos (amit először tenyérlángosnak olvastam), palacsinta, tarkedli és a tót-dog.

Az utóbbiról a Gúgli királynő csak annyit tud, hogy a napokban zajló Minnesota állam állami vásárán, a Tot Dog nevű bundában sült virslit egy új csemegeként mutatják be.

 

Tot Dog – Forrás: mnstatefair.org

Tot Dog – Forrás: mnstatefair.org

 

Több mint gyanús.

További programok »

Itthon

Nagy Ferenc: Folyamatosan szépülnek a város közterületei

A Békéscsabai Városgazdálkodási Kft. folyamatosan végzi a közterületek ápolását, hiszen egész éves ütemtervvel rendelkezik, ezt az önkormányzat által meghatározott Közszolgáltatási terv is tartalmazza. Az időjárásnak köszönhetően már februárban elkezdődtek a komolyabb munkálatok.
11:58
FEL