A rendezvény egyik ars poeticája, hogy megidézze a régi mezővárosok vásári hangulatát. Anno, amikor minden jobb volt és a föld lassabban pörgött, nemcsak az adok-veszek miatt jártak ki az emberek a vásárokba, hanem, hogy találkozzanak is egymással.
Például Mikszáth Kálmán, az 1800-as évek végi népszerű író nemcsak a kor egyik legjobb tollú szerzője, hanem a legnagyobb pletykása is volt – és a piac tökéletes táptalaj volt egy zsurnaliszta számára.
(A Szlovák Étterem is egy fontos bástyája lesz a programnak – Fotó: behir.hu/Such Tamás)
A Békében Békésben azért is unikum, mert a fesztivált csak évente rendezik meg, így a távoli – akár határon túli – ismerősök sokkal ritkábban látják egymást, mint a szomszédot, de annál inkább örülnek a másiknak, mint a szomszédnak.
Elmaradhatatlan színfoltja lesz ebben az évben is a Gasztroudvar bejáratánál a Nyanyicska konyhája, ahol remek szlovák nemzeti ételspecialitásokat lehet majd kóstolni és vásárolni.
Lesz ott minden, mint a bótban, amitől a szem a nyállal összefolyik: mozgocska leves, káposztás ragu, öreg laska, alföldi haluska, csirke- és csülökpörkölt, töltöttkáposzta, káposztás tészta, kenyérlángos (amit először tenyérlángosnak olvastam), palacsinta, tarkedli és a tót-dog.
Az utóbbiról a Gúgli királynő csak annyit tud, hogy a napokban zajló Minnesota állam állami vásárán, a Tot Dog nevű bundában sült virslit egy új csemegeként mutatják be.
Több mint gyanús.