Vádat emeltek egy békéscsabai szélhámos ellen

2019. október 10. 10:29 | behir

A Békéscsabai Járási Ügyészség 7 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás miatt egy 65 éves büntetlen előéletű békéscsabai férfi ellen vádat emelt a napokban, aki magát jól menő üzletembernek kiadva többeket becsapott.

A férfi 2013 óta folyamatosan anyagi nehézségekkel küzdött, az adóhatóság végrehajtási eljárást folytatott ellene; előbb a kistehergépkocsiját, majd a békéscsabai házát is el kellett adnia. Ennek ellenére magát jól menő vállalkozónak, üzletembernek tüntette fel, akinek Romániában vállalkozásai és ingatlanjai vannak. A vádlott 2013 őszén több, mint 300.000 forint értékben rendelt különféle építőanyagokat az egyik békéscsabai tüzéptől, de azok ellenértékét nem fizette ki és az nem is állt a szándékában. 2017 februárjában 550.000 forint értékben rendelt meg – az általa lakott, de már nem az ő tulajdonát képező békéscsabai házhoz – elektromos garázskaput egy békéscsabai vállalkozótól, azonban a kapu és az elvégzett munka díját nem fizette meg. 2015 decembere és 2017 nyara között több ismerősétől kért kisebb-nagyobb összegeket kölcsön, amelyeket azután szintén nem fizetett vissza. Egy férfitól édesség és kávé forgalmazással foglakozó vállalkozás beindításához 10.000 eurót (több mint 3 millió forintot) kért kölcsön, másoktól 120.000 és 2 millió forint közötti összegeket. A sértetteket azzal hitegette, hogy romániai ingatlanjának értékesítéséből, egy várható örökségből vagy befektetéseinek nyereségéből fogja a kölcsönöket visszafizetni, ez azonban nem történt meg és a vádlott elérhetetlenné vált a számukra. Az egyik sértett részére még az általa használt, de már nem az ő tulajdonát képező kistehergépkocsit is felajánlotta biztosítékul.

A Romániában született férfi a büntetőeljárás meghiúsítása érdekében megpróbált elszökni a hatóságok elől, ellene kibocsátott elfogatóparancs alapján fogták el, így a tárgyalást letartóztatásban várja. A járási ügyészség vádiratában a férfival szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabására tett indítvány azzal, hogy a bíróság tiltsa el a közügyek gyakorlásától és kötelezze őt a sértettek kárának megtérítésére is. Az eljárás a Békéscsabai Járásbíróságon folytatódik.

 

Forrás: Békés Megyei Főügyészség

További programok »

FEL