Vádat emeltek a tavalyi, tótkomlósi halálos baleset ügyében

2019. október 16. 10:46 | behir

A Gyulai Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat a napokban egy 20 éves, büntetlen előéletű tótkomlósi férfi ellen, aki 2018 november végén Tótkomlóson okozott halálos kimenetelű balesetet.

A férfi 2018 november végén, Tótkomlóson, a Széchenyi utcában autózott. A Dózsa utca felől haladt a Kölcsey utca felé, 46 kilométer/óra sebességgel. A Tompa Mihály utca kereszteződésében az úttesten a vádlott kocsija előtt balról jobbra haladt át egy 75 éves idős nő. A vádlott a sértettet csak jelentős késedelemmel vette észre, megpróbálta a veszélyhelyzetet balra kormányzással elhárítani, de a gépkocsi jobb első részével elütötte a sértettet, aki olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy december 17-én a kórházban elhunyt. A sértett a fennálló látási és időjárási viszonyok mellett 63 méter távolságból objektíve észlelhető volt. Tekintettel arra, hogy a lakott területen engedélyezett 50 km/óra sebességhez tartozó féktávolság lassító fékezés esetén 40 méter, így a gépkocsi – késedelem nélkül alkalmazott lassító fékezés esetén is – jóval az elütés helye előtt megállítható lett volna.

A járási ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a cselekményét beismerő férfival szemben felfüggesztett fogházbüntetést szabjon ki és határozott időre tiltsa el a közúti járművek vezetésétől. Az eljárás az Orosházi Járásbíróságon folytatódik.

 

Forrás: Békés Megyei Főügyészség

FEL