Vádat emelnek a férfi ellen, aki fékezés nélkül ütött el egy motorost

2019. január 11. 10:21 | behir

A Gyulai Járási és Nyomozó Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat azzal az 57 éves kaszaperi férfival szemben, aki 2017. decemberében Orosháza külterületén fékezés nélkül ütött el egy motorost.

A Békés Megyei Főügyészség közleményéből kiderül, hogy a vádlott 2017. december 12-én 5 óra 40 perc körül saját autóját vezetve Kaszaper felől Orosháza felé tartott, nagyjából 94 kilométer/óra sebességgel. A vádlott figyelmetlensége miatt nem vette észre az előtte, vele azonos irányban, az úttest menetirány szerinti jobb oldali szélétől 1,5 méterre segédmotoros kerékpárral kb. 49 kilométer/óra sebességgel közlekedő sértettet. Emiatt hátulról, fékezés nélkül nekiütközött a motorosnak.

A sértett az éjszakai, jó látási viszonyok mellett 100 méterről már látható volt. A vádlotti és a sértetti jármű közötti sebességkülönbségre, illetve a sértett láthatóságára tekintettel a baleset elkerülhető lett volna, ha a vádlott a járművét nagyon enyhe, lassító fékezés mellett a segédmotoros sebességére lassítja le. A baleset következtében a sértett olyan súlyos agy- és koponyasérüléseket szenvedett, hogy két héttel később meghalt a kórházban.

A vádlott megszegte a KRESZ 26.§ (4) bekezdésében foglaltakat, mely szerint a jármű sebességét a sebességhatáron belül úgy kell megválasztani, hogy a vezető járművét meg tudja állítani az általa belátott távolságon belül és minden olyan akadály előtt, melyre az adott körülmények között számítania kell.

A Gyulai Járási és Nyomozó Ügyészség a büntetlen előéletű férfit halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolja; az irányadó büntetési tétel 1-5 évig terjedő szabadságvesztés büntetés. A járási ügyészség a vádlottal szemben próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetés kiszabására tett indítványt, valamint arra, hogy a bíróság tiltsa el a közúti járművezetéstől, és kötelezze őt a nyomozás során felmerült több, mint 400 ezer forintos bűnügyi költség megfizetésére. Az eljárás az Orosházi Járásbíróság előtt folytatódik.

 

FEL