Vadásznap Mezőberényben – Semjén: A miénk Európa legjobb vadászati törvénye

2017. augusztus 26. 16:40 | Mikóczy Erika

Huszonhárom év után ezen a hétvégén ismét Békés megye, ezúttal Mezőberény ad otthont az Országos Vadásznapnak. Megyei vadásznapokat mindent évben tartanak az adott területeken, de az országos vadásznap rendezését ki kell érdemelni. A Békés Megyei Vadászkamara elnöke, Hrabovszki János szerint az országos vadásznap rendezésének jogát megkapni elismerés és lehetőség is egyben.

Mezőberényben a városi ligetben, a Vadászhimnusz eléneklése után Siklósi István, Mezőberény polgármestere köszöntötte a megjelenteket szombat délelőtt. Megjegyezte, hogy egy 10,5 ezer lakosú település életében, mint Mezőberény, óriási dolog, ha egy ilyen nagy volumenű, országos rendezvénynek adhat otthont. Beszélt a város fejlődéséről, és arról is, hogy számukra nagyon fontos, milyen élményekkel térnek majd haza a vendégek. Megemlítette, hogy Seth Kugel, a New York Times utazó publicistája inkognitóban érkezett Magyarországra, és egy hétvégét töltött el városukban úgy, hogy találomra választotta ki a települést. Pozitív élményekkel távozott az újságíró, amit meg is írt, „finoman elbűvölő településnek” nevezve Mezőberényt. Hasonlóan pozitív élményeket kívánt a polgármester a vadásznap vendégeinek is.

 

Semjén Zsolt: Ma Magyarországé Európa, de talán a világ legjobb vadászati törvénye

 

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Védegylet elnöke úgy fogalmazott a vadásznap megnyitóján, hogy ma Magyarországé Európa, sőt talán a világ legjobb vadászati törvénye, ami a világhírű magyar vadállomány védelmét szolgálja, és konszenzust tükröz a gazdálkodók, a természetvédők és a vadászok között.

– A vadgazdálkodási terv húsz évre szól, hisz például egy szarvasbika 10-12 év alatt válik „golyóéretté”, következésképpen nem lehet rövidebb időben gondolkodni. Kiemelném, hogy bevezettük a tájegységeket az ország ökológiai adottságai szerint, élén egy-egy tájegységi fővadásszal, aki a minőségi vadgazdálkodás garanciája. Szintén nagyon fontosnak tartom, hogy a földtulajdonosokkal egy olyan megállapodást fog kötni az agárkamara és a vadászkamara, ami a vadkár korrekt kiszámítását tartalmazza, és azt is magában foglalja, hogy kinek mit kell tennie a vadkár elkerülése érdekében. A vadászati törvény azt is kimondja, hogy az erdőn és a mezőn egy bizonyos rész, egy bizonyos terület az a vadaké kell legyen – emelte ki Semjén Zsolt, hozzátéve, büszke arra, hogy vadász lehet, ahogy apja, nagyapja is az volt.

A miniszterelnök-helyettes beszélt  arról is, hogy 2021-ben Magyarországon rendezik meg a  Vadászati Világkiállítást, ahol a magyar vadászati kultúrát is meg tudják majd mutatni a világnak.

 

Kiállítás, vadételek, programok

 

A vadásznapon ahol a számos külföldi és belföldi vendég között ott volt dr. Bitai Márton Örs államtitkár, Jámbor László, az Országos Vadászkamara elnöke, Koncz Gábor színművész, Habsburg György főherceg, gróf Wenckheim László vagy Kemény Dénes is, ezután díjakat adtak át a vadászoknak. A jelenlevők kisebb-nagyobb csoportokban láthatóan szívesen osztották meg egymással élményeiket.

 

 

A rendezvény a közönség számára leginkább a kikapcsolódásról, szórakozásról és a finom vad ételek kóstolásáról, elfogyasztásáról szólt. A vadásznaphoz több program is kapcsolódott, például megtartották Hídvégi Béla Nagyszénástól a Pantheonig című életrajzi könyvének bemutatóját, a Muzeális Gyűjteményben trófeakiállítás, a liget mögött koronglövő verseny várta az érdeklődőket, de bemutatkoztak a szakmai szervezetek is.

 

Itthon

A kommunista diktatúrák áldozataira emlékeztek Békéscsabán

Idén a korábbi évektől eltérően emlékezett február 25-én a kommunista diktatúrák áldozataira a békéscsabai önkormányzat. Egy korabeli képeket és történéseket magában foglaló, online füzetet állítottak össze az érdeklődőknek. Emellett a város vezetése szűk körben az emlékműhöz is kilátogatott csütörtökön.
2021. február 25. 15:22
FEL