Egy éve működik a megyében egyedülálló állatotthon Mezőberényben

2017. április 27. 15:51 | Balázs Anett

A megyében egyedülálló módon egy évvel ezelőtt kezdte meg működését a Nándy Állatotthon Mezőberényben. A kóbor kutyák befogadására specializálódott hely, a Kutyabarátok Egyesülete és a mezőberényi önkormányzat összefogásának eredményeképpen jött létre, melynek köszönhetően a településen mára már kevesebb az utcákon kószáló négylábú.

Zahorán Béla állatkiképző, egykori kutyájának nevét őrzi az állatotthon. A házaspár Gyuláról költözött Mezőberénybe, hogy addigi életüket feladva segítsenek a településen egyre nagyobb számban feltűnő kóbor kutyák elhelyezésében. Az állatotthon kizárólag kóbor és nem megunt kutyák befogadására jött létre. Súlyosabb esetben akár más településre is elmennek az állatokért. Egy év alatt közel 150 kutya fordult meg náluk, amelyeknek segítettek gazdát találni.

– 143 kutyusnál tartunk közel egy év alatt. Jelenleg 28 kutyusról gondoskodunk. Rendszeresen befogjuk azokat az ebeket, amelyek az utcán sétálnak. Ha chip van benne - ami nem jellemző, a kutyák 80 százalékában nincs chip – akkor felhívjuk a számot és vissza tudjuk adni a gazdinak. Fajtamentőhöz is kerültek kutyusok, az összes többit pedig örökbe adtuk. A megyében ez az egyedüli állatotthon. A menhely és az állatotthon között az a különbség, hogy nálunk nincs eutanázia -– tudtuk meg Szilágyi Katalintól, a Nándy Állatotthon vezetőjétől.

 Az állatotthon megnyitásakor 25 férőhelyes kennelt építettek az önkormányzat segítségével, melyet sajnos bővíteni kell, így idén újabb, 30 kutya befogadására alkalmas helyet alakítanak ki. A város számára pótolhatatlan segítség az állatotthon. Siklósi István, Mezőberény polgármestere elmondta, a korábbi években a kutyák befogására és menhelyre szállítására szánt összeget ajánlották fel az otthonnak. Emellett több közfoglalkoztatott is segíti az egyesület munkáját.

– A közmunkaprogram keretében, mint helyi sajátosságra épülő programot tudtuk támogatni a kutyamenhely működtetését. Ez részben személyi, bér jellegű juttatásokat jelentett, másrészt pedig az állatotthonban, kenneleknek a kiépítéséhez tudtunk anyagi forrásokat megmozgatni. Ezt a programot az idei évben is tovább folytatjuk, észben újabb kennelek építésével, részben további foglalkoztatással, mert úgy gondoljuk, ez a város számára nagyon fontos, hiszen látjuk már az eredményét, hogy lényegesen kevesebb kutya kószál Mezőberény utcáin – hangsúlyozta Siklósi István.

 Azonban mind az állatvédők, mind a polgármester egyetértenek abban, hogy az állatotthon egy áthidaló megoldás, amely akár példaértékű lehet olyan települések számára, ahol nincs kutyamenhely. Továbbá mindkét fél kihangsúlyozta, az utcára került négylábúak elhelyezésében, hosszú távú sikereket elsősorban a felelős állattartás szemléletének kialakítása hozhat.

 

A hírről készült videó anyagunk:

 

FEL