Ha kolbász, akkor Békés vármegye! Sokaknak a csabai, vagy éppen a gyulai a top hústermék, de a megye közel minden települése büszkélkedhet a saját ízvilágával, gazdáival és henteseivel, így Békés városa is.
– Ez a kavalkád egy egyedi alkalom a városunkban, amikor a békési kolbász kerül középpontba. Örömmel tapasztalom, hogy minden intézményünkből látok itt gyermekeket. Az elmúlt években azt vettük észre, hogy egyre többen és többen jönnek a vigalomra. Szombaton, a felnőttek napján több mint negyven csapat érkezik a csarnokba – fogalmazott Kálmán Tibor, Békés polgármestere.
Fotó: Bere Mátyás / Behir.hu
Béres Istvánné, a Békési Kistérségi Óvoda és Bölcsőde főigazgatója elmondta: számukra rendkívül fontos, hogy a fiatalság megismerje és megszeresse a szülőföldjét.
– A gyermekek itt tevékenyen kipróbálják a békési kolbászkészítés hagyományait, megismerik az alapanyagokat, szerszámokat. Ez a néphagyomány-őrzés koronája. A nap folyamán 16 csapat küzd meg a győzelemért – mondta a főigazgató.
Fotó: Bere Mátyás / Behir.hu
– Hentesként nagyon fontosnak tartom, hogy a kolbász jól legyen betöltve, befűszerezve, majd jól legyen tárolva. Ezek mellett nagyon fontos a jó hús és a paprika. Én úgy szoktam csinálni, hogy egyik nap levágom, másnap fűszerezem, harmadnap betöltöm, hogy a fűszer jól átjárja a húst – fogalmazott Táltos Csaba hentes és húsfeldolgozó, aki a kisebbik lányának segített a nap folyamán.
A gyúrás közben láthatóan remekül érezték magukat a kicsik és a nagyok egyaránt. A díszes asztalok között sétáló zsűri a munkálkodók minden rezdülését figyelte és értékelte. A kicsiket mindeközben Bodrogközy Rita és Pasenkó bohóc is szórakoztatta.