Utazás a pásztorok és a betyárok világába

„A puszta fiai – A pásztor és betyárvilág bemutatása a tárgyi hagyatékok tükrében” címmel nyitottak kiállítást a Csabagyöngye Kulturális Központban. A tárlattal az volt a szervezők célja, hogy ráirányítsák a figyelmet azokra az értékekre, amelyek Magyarországra, különösen Békés megyére jellemzők.

A Körösök völgye vidékének jellegzetes alakjai voltak a betyárok és a parasztok. Az ő életüket, tárgyaikat, eszközeiket mutatják be az érdeklődőknek Békéscsabán.

– Felmutatjuk ebben a kiállításban a vidékünkre jellemző legszebb régi míves, muzeális darabokat. Eközben ott vannak mellettük a hasonló szellemiséget hordozó új tárgyak is, tehát ilyen módon próbáltunk egy egységet teremteni – mondta el Harangozó Imre néprajzkutató.

A szervezők elmondták: a mai napig élnek olyan emberek ezen a vidéken, akik őrzik a régi hagyományokat, mind a viseletükkel, mind a használati eszközeikkel.

– 1999-ben tanultam az ostorkészítést, Szabó Gábor hortobágyi csikóstól, azóta folyamatosan készítem a tárgyakat, karikás ostort, bicskatartót, csikós nyakszíjat. Éppen ezekben a napokban lettem kész egy nagyon szép pásztorbottal, aminek a csontkarcolásait egy nagyon régi, múlt század eleji hortobágyi minta alapján készítettem – fogalmazott Szőke Péter, a Guzsalyas Egyesület elnöke.

A kiállítást december 8-ig tekinthetik meg az érdeklődők a Csabagyöngye Kulturális Központban.

 

 

 

Megosztás:

Címke: , , ,