Kiállítás és playback-színház a Csabagyöngyében

2019. február 7. 17:39 | Gyemendi Réka

Kiállítás nyílt békéscsabai diákok munkáiból A gyökértől a koronáig címmel a Csabagyöngye Kulturális Központban. A rendezvényen részt vett a magyarországi playback-színház mozgalom megálmodója is. A rendezvényt a Sorsfonó Önismereti Egyesület szervezte.

 

 

A kiállított alkotások önismereti- és alkotónapokon jöttek létre. A kollégista diákok megfogalmazták családjukból származó értékeiket, majd azokat szimbólumok formájában alkotásokká alakították át.

– A fiatalok mandalákat készítettek  újrahasznosított sajtos dobozokból. A lényeg az volt, hogy megtalálják azt a szimbólumot, amely kifejez egy számukra fontos értéket, majd mélyüljenek el a színezésben, a díszítésben, az alkotásban, ezzel elősegítve a további lelki elmélyülést – árulta el Novák Magdolna mentálhigiénés szakember, a Sorsfonó Önismereti Egyesület elnöke.

A kiállításon díjazták azokat az alkotókat, akiknek munkáját a zsűri, illetve a közönség a legjobbnak találta.

 

Kép: Bucsai Ákos

 

Az alkotás és a lelki egészség kapcsolatáról Kiss György Ádám, a magyarországi playback-színházi mozgalom megálmodója beszélt. Úgy fogalmazott: ma minden ember ideje teljesen be van osztva, így a playback színház azt tanítja, hogy merjünk a jelenben lenni és merjük kifejezni az érzéseinket.

– Merjünk ne előre mindent kitalálni. Nem kell mindent kottából csinálni: nem kottából kell szeretni, nem kottából kell főzni, nem kottából kell tanulni, hanem valamilyen spontán módon, ahogy adja a lelkünk, a kedvünk, az akaratunk és a vágyunk. Merjünk nem előre megtervezetten cselekedni, spontán módon alkotni dolgokat – hangsúlyozta Kiss György Ádám.

 

Kép: Bucsai Ákos

Az eseményt az Élményszínház és a Sorsfonó Társulat közös playback színházi produkciója színesítette. Az előadók a sorokban ülők aktuális hangulatát is színpadra vitték.

További programok »

Itthon

Betörőbanda tagjait tartóztatta le a bíróság

A Gyulai Járási Ügyészség 3 rendbeli üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt kezdeményezte egy 17 éves büntetlen előéletű túrkevei fiú, egy 45 éves különös visszaesőnek minősülő túrkevei illetőségű, de gyomaendrődi tartózkodási helyű, valamint egy 36 éves többszörös és különös visszaeső mezőtúri férfi letartóztatását, akik számlájára több betörés írható.
14:31
FEL