Űrvihar a Földön – Csillagászati Napok Gyulán

2020. szeptember 28. 15:19 | Sipos Gábor

A gyulai napfizikai állomás 2015-ig működött. A kényszerű leállás után az állomás most önkormányzati segítséggel újul meg, amely szerves részét képezi a továbbiakban egy, az országot és a világot is behálózó űridőjárás-előrejelző rendszernek. Erről és a napfizikáról is szólnak a Gyulai Csillagászati Napok előadásai.

„Nem az a kérdés, hogy megtörténik-e, hanem az, hogy mikor” – mondta Prof. Erdélyi Róbert, a Magyar Napfizikai Alapítvány elnöke arra a kérdésre, hogy mennyire tartanak a kutatók egy katasztrofális méretű űrvihartól.

Kétnapos, érdeklődő amatőröknek és kutatóknak is szóló előadássorozatot tartottak a gyulai Almássy-kastély és Látogatóközpontban a hétvégén.

„Nekünk is egy kihívás úgy elmondani ezeket a jelenségeket, hogy megértse egy gimnáziumi érettségivel rendelkező, illetve az alacsonyabb iskolai végzettségű állampolgár, hallgató. Ez is egy művészet, nekünk is meg kell tanulni, hogy nem mindig csak egyenletekben vagy integrálokban beszélgetünk” – hangsúlyozta az előadásokkal kapcsolatban a kutató.

A csillagászat kiugró érdeklődésnek örvend, az ismeretek azonban meglehetősen hiányosak, ami a napfizikára hatványozottan igaz. Ezen szeretnének változtatni a Gyulai Csillagászati Napok szervezői.

Az előadók szeretnék a figyelmet felhívni az űrviharok jelentőségére, valamint illusztrálni azok hatásait az elektromos berendezésekre. Ha egy ilyen napvihar eléri a földet, akkor komplett rendszerek is tönkremehetnek.

„Azzal, hogy a föld mágneses tere változik, elektromos áramot generál a távvezetékekben, tehát túlfeszültség keletkezik. Emiatt transzformátorok vagy a csippek felhevülnek, kiégnek, tehát a technika tönkremegy” – magyarázta a technológiai hátteret Dr. Korsós Marianna, az alapítvány kuratóriumi tagja

A pandémiás szabályokat betartva közel 30 érdeklődő vett részt az űrviharokról szóló előadáson, amelyet a szervezők sorozatindítónak szánnak. Szeretnének több, a csillagászattal foglalkozó előadást megrendezni Gyulán.

A gyulai víztorony tetején található egy napkutató állomás, amely 2015 óta nem üzemel. A készülék felújítása és újból üzembehelyezése most alapítványi és önkormányzati összefogással történhet meg, így az néhány hónap múlva ismét a Nappal kapcsolatos adatok sokaságával látja el a kutatókat.

További programok »

Kultúra

Kiadvány erősíti a békéscsabai múzeum új Munkácsy-kiállítását

A számtalan technikai újdonságot felvonultató Munkácsy Mihály – Egy géniusz diadala című kiállításához most egy olyan katalógus készült, amely részletesen mutatja be a kor festőjét, illetve más helyszínek történéseit. A sajtótájékoztató után Gyarmati Gabriella muzeológus és művészettörténész tartott tárlatvezetést.
2020. október 20. 18:22
FEL