A bizonytalan időjárás miatt változnak a március 15-i programok

2023. március 14. 13:22 | Kovács Andrea

A magyar polgári forradalom és szabadságharc kitörésének 175 éves évfordulójának tiszteletére szinte valamennyi településen ünnepi megemlékezéssel készülnek. A két legnagyobb megyei településen Békéscsabán és Gyulán is színes programkínálattal várják az érdeklődőket.

– A március 15-ei városi programot idén már mindenféle korlátozás nélkük tudtuk előkészíteni, a jól bevált hagyományos elemekre építve – tájékoztatott a behir.hu megkeresésére Varga Tamás alpolgármester.

Az ünnepi program Békéscsabán 8:30-kor a Deák utcai református templomban ökumenikus istentisztelettel kezdődik. A Kossuth téren 9:30-tól tartják a városi koszorúzást.

A polgármesteri kabinet szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye szerint a bizonytalan időjárási körülmények miatt a városi ünnepség Szent István térre tervezett programjait a Csabagyöngye Kulturális Központban tartják meg. A térzene, az ünnepi díszmenet és a zászlófelvonási ceremónia elmarad.

           

 

A  Csabagyöngye Kulturális Központban 10 órakor kezdődik a városi megemlékezés, amelyen Szarvas Péter polgármester ünnepi beszédét követően kitüntetések átadására kerül sor, majd Gáspár Tibor színművész szereplésével a Jókai színház műsorát tekintheti meg a közönség.

Fontos változás, hogy Banner Zoltán: Petőfi a hídon című irodalmi előadása is a kulturális intézményben lesz megtartva.  A kísérő programok sem maradnak el, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület, Napsugár Bábszínház, Kádár Ferkó Fotószínháza és a hagyományőrzők is beköltöznek a kulturális központba. 

Békéscsabán a városi ünnepségen kívűl még több helyszínen várják programokkal az érdeklődőket. A Lencsési Közösségi Ház szervezésében az "Egy szabad nemzet születése" című rendezvénysorozat részeként délelőtt Boczkó Dániel szobránál és Haán Lajos sírjánál tartanak megemlékezést, délután pedig a Csak tiszta forrásból... című fotópályázat díjkiosztó ünnepségét és kiállításának megnyitóját tartják.

A Kossuth téren lévő Ipartestület- valamint a Szlovák Kultúra Háza udvarán veterán motor- és autó kiállítást és találkozót rendeznek, Mezőmegyeren, a Tűztoronyban 15 órától tartanak ünnepi megmelékezést.  A Csabai Színistúdió 17 órától a Csabagyöngye  Kulturális Központban adja elő "Zúg  Március" című műsorát. 

Gyulán a városi megemlékezés 10 órakor a Kossuth téren koszorúzással indul, majd 11 órától a Polgármesteri Hivatalban folytatódik, ahol Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója mond ünnepi beszédet, amelyet a Kormorán zenekar, Bakos-Kiss Gábor színművész és az Erkel Ferenc Vegyeskar közös műsora követ. A polgármesteri hivatal dísztermében ünnepi képviselő-testületi ülést tartanak, ahol Görgényi Ernő polgármester ad át kitüntetéseket.

 

(Fotó: behir.hu)


A Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontban 15 órától Szilágyi Sándor történész "Tizenötödike és a kávéházak" címmel tart előadást, arról, hogy milyen szerepük volt a kávéházaknak a reformkorban, kik látogatták, mit fogyasztottak a vendégek és arról is szó lesz, hogy milyen szellemi műhelyként működtek ezek a helyek. Az előadást követően az akkor népszerű kávékülönlegességeket is megkóstolhatják az érdeklődők – mondta el Fábián Tamás, az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kommunikációs vezetője.

A március 15-i programokról a behir.hu/programajánló oldalán és a Békés Megyei Programok facebookos oldalán is tájékozódhat. 

További programok »

FEL