Újra Mezőhegyesen a legígéretesebb fogatlovak

2019. szeptember 1. 13:18 | behir

A Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) ötödször is a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt-t bízta meg a Fiatal Fogatlovak Világbajnokságának rendezésével.

Egykor a Kárpát-medence, Európa lótenyésztési bölcsőjének számító, 235 éves patinás intézmény az utóbbi évek innovatív szakmai, szellemi, infrastrukturális fejlesztéseivel, színvonalas rendezvényeivel ismét felkerült a nemzetközi lovasélet térképére - írja a versenyt beharangozó sajtóközlemény.

A fiatal lovak mezőhegyesi megmérettetése jól illeszkedik a Magyar Lovas Szövetség nemzetközi versenyrendezési programjaihoz, sportdiplomáciai tevékenységéhez.

- Magyarország eddig 12 fogathajtó világbajnokságot rendezett. E megtisztelő megbízás lovaskultúránknak, hagyományainknak, versenyrendezőink sokszor bizonyított szakavatott munkájának, messze földön híres szíves vendéglátásunknak és mindenekelőtt a világ fogatsportjában több mint fél évszázadon át kivívott sikereinknek szól - fogalmazott prof. dr. Fehér Károly, a Magyar Lovas Szövetség elnöki főtanácsadója.

A végleges nevezés szerint tizenegy nemzet, az Amerikai Egyesült Államok, Ausztria, Csehország, Görögország, Lengyelország, Lettország, Németország, Olaszország, Románia, Szlovákia és Magyarország, 35, öt-, hat- és hétéves lova 26 hajtóval áll starthoz. Magyarország nyolc lóval és öt hajtóval szerepel a fogathajtó csúcstalálkozón.

A mezőhegyesi, kettesfogathajtó országos bajnok Papp János, védett történelmi nóniusz lófajtánkkal mindhárom korcsoportban starthoz áll.

 

Sztárparádé

 

Az elmúlt évi világbajnokság sikeres lovai és hajtói ismét Mezőhegyesen versenyeznek. Az előzetes nevezések mögött érdekességek sorát találjuk. A fogatszakma nagy érdeklődéssel várja, az amerikaiak bizalommal indítják Impressive nevű 6 éves lovukat, hajtója Leslie Berndl.

Talán természetes, hogy a tavalyi három dobogón végzett ötéves ló (1. Adele M, német, 2. Frombork lengyel, a 3. Finesse, osztrák) ott lesz a hatéves indulók között.

Az elmúlt évi vb első három helyezett hatéves lova közül egy – a bronzérmes, lengyel Renesans – visszajön a hétévesek között.

Az elmúlt évi sikeres hajtók közül itt lesz a Mezőhegyesre ötödször visszatérő egyesfogathajtó világbajnok, a lengyel Bartlomiej Kwiatek és testvére, az egyesfogathajtó ezüstérmes, Veronika Kwiatek. A tavalyi világbajnok ötéves német lovat idén Jessica Wächter hajtja. Az ezüstérmes ötéves olasz ló hajtója, Cristiano Cividini, a bronzérmes osztrák ló mögött, Alexander Bösch ül a bakon. Egy nagy név, a német világbajnok Maria Tischer hiányzik a névsorból. Rendszeresen visszatérő osztrák vendégünk Andrea Dobretsberger most is lipicai lovat, a hatéves Favory Bonaserát hajtja. A szakmai közvélemény érdeklődéssel várja – az akár meglepetéssel fellépő – lettországi lovakat és hajtókat.

A fogathajtó sportban esélyt latolgatni különösen kockázatos – de kivétel van. Az előző négy világbajnokságon kiosztott harminchat éremből a németek tizenhatot, a tizenkét aranyéremből kilencetet vittek haza, így idén is toronymagas favoritok. Sikereik alapja a rájuk jellemző céltudatos tenyésztőmunka és az edzőtáborra alapozott tervszerű, felkészítő edzéssorozat.

A lengyelek tíz érmet, köztük egy aranyat vívtak ki. A luxemburgiak két érme közül egy az arany, a svájciak egy aranyérmet nyertek.

A magyaroknak eddig egy bronzérem jutott. Csak bízhatunk benne, hogy a nemzetközi színvonalhoz vezető felzárkózás már most Mezőhegyesen megkezdődik.

A kitűnő hazai példa adott: a magyar kettes- és négyes fogathajtóink a világ- és Európa-bajnokságokon százegy érmet, köztük negyvenhat aranyat nyertek! Megalapozott szakmai vélemények szerint a világbajnokságon fellépni nem csupán presztízst jelent, hanem tenyésztési és üzleti lehetőség is. Az előző mezőhegyesi világbajnokságokon, jó áron több ló kelt el.

 

A verseny programja

 

Szeptember 4., szerda, 15.00 óra
Ünnepélyes megnyitó, rövid lovasműsor

Szeptember 5., csütörtök, 9.00 óra
5-6-7 éves lovak kvalifikációs versenye

Szeptember 6., péntek, 9.00 óra
5-6-7 éves lovak 2. kvalifikációs köre

19.00 óra: szórakoztató műsor a nagyszínpadon

Szeptember 7., szombat, 9.00 óra
5-6-7 éves lovak díjhajtó döntője

Szeptember 8., vasárnap, 10.00 óra
5 éves lovak kombinált akadályhajtása
6-7 éves lovak kombinált maratonhajtása
Bajnokavató – díjátadás.

 

FEL