Fiatal fogatlovak és hajtóik csapnak össze a hétvégén Mezőhegyesen

Szeptember 6-án a kvalifikációkkal kezdődik el, majd négy napon át tart a III. Fiatal Fogatlovak Világbajnoksága Mezőhegyesen. Nyolc ország közel 50 fogata érkezik a nemzetközi megmérettetésre. 

Pap János és fiatal hátasa már kedden a kvalifikációs pályán gyakorolt. A hajtó azt mondja, ezen a megmérettetésen leginkább a fiatal lovak képességeit akarják bemutatni a nagyközönségnek. A szakértő zsűri az itt látottak alapján értékel.

– A zsűri látja a fejlődést, hiszen a képesség, illetve az idomítottság évről-évre változik. Egy versenyző mindig azt mondja, hogy nyerni szeretne, de mi döntőbe kerülésnek is nagyon örülünk – fogalmazott a behir.hu kérdésére a fogathajtó.

Mezőhegyesnek történelmi szerepe van a magyar lótenyésztésben. A helyi ménes több évszázados hagyománnyal rendelkezik, mostanra – a világon egyedülálló módon – tradicionális és újabb fajtákkal.

 

 

– Egy olyan helyszín, egy olyan alap egy olyan lehetőség Mezőhegyes, amely a magyar fogathajtó és lovassport számára megkérdőjelezhetetlen. Ehhez mi megpróbálunk minden feltételt megteremteni, hogy valóban ez az értékmérő tulajdonságuk itt láthatóvá, valamint a zsűri részéről is értékelhetővé váljon – nyilatkozta Farkas Sándor, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. megújításának koordinálásért felelős kormánybiztosa.

A szakemberek szerit a szakma, a genetika és a tenyésztői munka milyensége is lemérhető a világbajnokságon, hiszen mint mondják, a fiatal lovak képzik majd a fogatsport élmezőnyét a jövőben.

– Azt gondolom, teljesen helyén való, hogy ilyen speciális tenyésztés számára rendkívül fontos információval szolgáló nemzetközi versenyt megrendezzünk, hiszen ahhoz, hogy fogathajtásban vagy bármilyen más lovasportban lovakat állítsunk elő, tenyésszünk, információra van szükségünk – mondta Pap István Tibor, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatójától.

Mezőhegyes városának turisztikai szempontból is kiemelt fontosságú a világbajnokság, mondta a város polgármestere.

– Úgy tudunk hozzájárulni ehhez a világbajnoksághoz, hogy innen a Kárpát- medencéből hívunk vendégeket. Túrkevével, Araddal, Pereggel, Kézdivásárhellyel, Uzon, Sepsimagyaróssal vagyunk kapcsolatban és van két olasz testvérvárosunk, Giordano és Sain’t Giorgo: mind-mind meghívást kaptak erre az alkalomra. Szívesen is jönnek, a látogatók pedig megismerhetik ezeket a településeket, hagyományaikat és ízeiket – nyilatkozta Mitykó Zsolt, Mezőhegyes polgármestere.

Szeptember 6-án a kvalifikációkkal kezdődik a verseny és vasárnap a döntőben derül ki, hogy a közel 50 hátas közül melyik lesz a világ legjobb fogatlova.

 

Megosztás:

Címke: , , ,