Újra híres csabaiak sírjaihoz látogattak az egyesület tagjai

2020. augusztus 12. 17:13 | Gyemendi Réka

A Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület szeretné bemutatni az érdeklődőknek a csabai köztemetőkben található híres csabaiak síremlékét. Az első esemény alkalmával a ligeti katolikus és az izraelita temetőt, valamint a zsinagógát látogatták meg az érdeklődők júliusban, míg a második alkalommal a Felsővégi (Berényi úti), és a Református temetőbe mentek el az egyesület tagjai augusztus 12-én.

Ugrai Gábor, a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület elnöke, a Békéscsabai Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola történelemtanára a Felsővégi temető ravatalozójánál várta az egyesületi tagokat, majd ő kalauzolta végig őket a sírhelyeknél. Ugrai Gábor elmondta: azok előtt a híres csabaiak előtt rótták le tiszteletüket, akik sokat tettek a városért.

 

Galéria

 

Ez alaklommal az érdeklődők meglátogatták többek között Áchim L. András (1871-1911) parasztpolitikus, képviselő, dr. Rell Lajos (1874-1952) pedagógus, gimnáziumi igazgató, néprajzkutató, Koren Pál (1845-1921) evangélikus főesperes, lelkész, valamint Réthy Pál (1809-1896), városunk első főorvosa, a kórház alapítója sírját is.

Ugrai Gábor korábban elmondta: terveik között szerepel, hogy a köztemetők bejáratánál elhelyeznek egy térképpel ellátott táblát, hogy minden érdeklődő tudja, hol nyugszanak ezek az emberek. Hozzátette: nagyon sok sír van még, amiről ők sem tudnak, ezért szereték arra kérni a lakosságot, hogy értesítsék a városvédő egyesületet arról, ha ismerik még híres csabaiak sírját.

További programok »

FEL