Újra fúvószenétől volt hangos Békéscsaba főtere

2019. augusztus 17. 17:00 | Szabó Rita

Idén immár 33. alkalommal rendezték meg Békéscsabán a Zenei Ifjúsági Találkozó és Fúvószenekari Fesztivált.  A ZENIT augusztus 16-tól 18-áig változatos és színes programkínálattal, több helyszínen várta a zenekedvelő közönséget. A hivatalos megnyitót pénteken este tartották.

A hivatalos megnyitón után az Anszikura Klarinét Kvartett szórakoztatta a közönséget Békéscsaba főterén. A fesztiválon fellépő formációk és zenekarok azt tapasztalják, hogy a rendezvény megszólítja a közönséget és befogadó közegre talál a fúvószenez.

– Az utcán sétálva sokszor tapasztaljuk a fesztivál ideje alatt, hogy nagyon sokan megállítanak és gratulálnak olyanok is, akiket nem is láttunk még. Még is, ami a legnagyobb örömünkre szolgál, hogy látjuk, hogy a gyerekeket elvarázsolja a zene. Ez az egyik célunk is, hogy megmutassuk a fiatalok számára, hogy amit mi csinálunk szerintem egy nagyon varázslatos és fantasztikus dolog -  fejtette ki Döge Csaba a Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar karnagya. 

A ZENIT nem csak a közönség számára nyújt szórakozási lehetőséget. A rendezvényenek köszönhetően a zenekarok és zenei formációk bepillantást nyerhetnek egymás munkásságába, ami szakami fejlődésre is lehetőséget teremt.

– Nagyon jó találkozási pont, mint ahogy benne van az egésznek a nevében is. Ilyenkor régebbi zenészek is visszajönnek Békéscsabára, akik máshol tanulnak már. Ez egy közös örömzenélés a zenészek számára. Azt gondolom talán ez a legnagyobb hajtóereje az egész rendezvényünknek - fogalmazott Endreffy Petra a Csabagyöngye Kulturális Központ kulturális szervezője. 

Idén immár 33 éves a zenei fesztivál. A térség országgyűlési képviselője kiemelte: ez idő alatt számos nemzetközi együttes is ellátogatott a megyeszékhelyre, hogy színesítse a régió zenei kultúráját. 

– Krisztusi korba ért ez a békéscsabai rendezvénysorozat, ez idő alatt Oroszországtól Izraelig, Angliától Lengyelországig, Hollandiától Bulgáriáig, voltak olyan zenekarok, akiket itt Békéscsabán köszönthettünk és sok tízezren látták a Zenit különböző koncertjeit - hangsúlyozta Herczeg Tamás. 

A három napos fesztivál több helyszínen, változatos programokat kínált a zeneszerető közönségnek.

Galéria

FEL