Újabb sportegyesületek mutatkoztak be a Szent István téren

2016. július 26. 09:24 | Laczkó Viktória

Atlétika, tenisz, karate, box és kézilabda – ezek a sportok mutatkoztak be a Szent István téren a sporthét eheti fergetegében. Immár ötödik hete a mozgásé a főszerep Békéscsaba szívében.

Budai Zoltán utánpótlás-neveléssel foglalkozik a 35 éves múlttal rendelkező Kopp Békéscsabai Atlétikai Club-nál, az 5-13 éves korosztályt edzi. Országos és nemzetközi szinten is megjelennek a klub atlétái. Mint ismeretes az Eb-ezüstérmes Márton Anita és Baji Balázs is ennek a klubnak a játékosai. - Próbálunk lehetőséget biztosítani mindenkinek, szóval nem mondjuk azt senkinek sem, hogy te nem jöhetsz ezért, meg azért, hanem azt mondjuk, hogy oké, te itt maradhatsz ezért és ezért. Mindenkiben van valami olyan, ami miatt ezt az egészet csinálhatja és folytathatja. És nem biztos, hogy valakiből top sportoló lesz a végén, és nem is ez a fő cél, hanem az, hogy mozgási lehetőséget biztosítsunk a gyerekeknek - foglalta össze Budai Zoltán. 

A Békéscsabai Lakótelepi SE All-Style Karate és Kick-box szakosztálya is tartott egy bemutatót az érdeklődőknek. A szakosztály 1982-ben alapította Gregor László. Az azóta töretlenül működő egyesület közel 500 főt számlál. Öt csoportban foglalkoznak a sportolókkal, a legfiatalabbak óvodás korúak. - Van egy kick-box csoport, akit Haba József IV. DAN-os mester irányít, van egy úgynevezett goshinkai karate csoport, akik nem versenyzők, ők önvédelemmel, közelharccal, tradicionális karatéval foglalkoznak. Eszközöket is használnak, tehát ők, inkább önvédelmi célú dolgot csinálnak - mondta el Gregor László. 

Gera Katalin is az egyesület tagja, a lányai miatt kezdett el járni az önvédelmi órákra. Hetente két alkalommal jár az önvédelmi foglalkozásokra, heti egyszer pedig kick-boxra. - A gyerekek szempontjából mindenképpen hasznos, hogy járunk. Két kislányom van, fontos, hogy meg tudják védeni magukat. Azt már tudják, hogy ha elkapják őket, akkor sikítsanak, üssenek, vágjanak. Ez már pozitív. De minket nőket is megtámadhatnak előbb vagy utóbb.

A harcművészek mellett a Békéscsabai Előre Tenisz Klub legkisebbjei passzolgatták a labdát. A mini teniszt az elsős és másodikos korosztály tagjai játsszák jellemzően, de a kezdő felnőttek oktatását is ezzel a módszerrel végzik - fejtette ki Hankó Bálint vezetőedző. Hozzátette: - Hál Istennek, itt Békéscsabán egész jól állunk itt a létszámmal. Vannak azért probléma, de azért próbálkozunk toborzással. Táborokat is szoktunk tartani. Ugyanolyan sport mint a többi, ennek is van kondíció része a felkészülésnek, ha sikeres a kondíció, akkor jól bírják a mérkőzéseket. Nem szokott belőle probléma lenni.

A vezetőedző szinte minden korosztály számára ajánlja ezt a mozgásformát, véleménye szerint a tenisz egy kortalan sport.

FEL