Sport hétfő- ismét tele lett a főtér

2016. augusztus 9. 14:08 | Horváth Szabolcs

Lassan három éve, hogy az iskolákban bevezették a mindennapos testnevelés órát, de a statisztikák szerint még most is minden negyedik diák túlsúlyos. A sport hétfő elnevezésű programsorozat segítségével a békéscsabai főtéren megjelenő egyesületek, klubok ezen is próbálnak változtatni. Egy-egy alkalommal több mozgásformát mutatnak be, amelyek közül iskolán kívüli elfoglaltságot is választhatnak a fiatalok, akár szülői segítséggel.

A vívás az utóbbi időben nem kap akkora teret, amekkora megilletné. De ez a rég elfeledett hagyományos mozgáskultúra a riói olimpián elért sikerek után visszakaphatja méltó helyét.

- A szintek általában a sporteseményeknél azok a versenyek ahol érmek vannak. Itt nálunk nincsenek érmek, nálunk különbözőféle vizsgakategóriák vannak. Különféle előre lépési lehetőségek vannak és ezek alapján tudják lemérni a tudásukat a tanítványok- mondta Trényi Péter a Magyar Szablyavívó Iskola Békéscsabai vezetője. 

A mindennapos sport hobbi szintű űzése elengedhetetlen része a jó közérzetnek, a megfelelő fizikumnak. Az atlétikai klub legfontosabb feladata az olimpikonok nevelése, emellett kiemelt célként tűzték ki, hogy minél több gyerek sportoljon náluk.

- Pici korban nem is az a legfontosabb, hogy mihez tehetséges, hanem mindenre nyitott legyen és majd megjön az a sport. És ez az élete részévé válik, akkor egészséges is lesz és később ki is tud teljesedni bármelyik sportágban- nyilatkozta a helyszínen Czeglédi Katalin a Kopp Békéscsabai Atlétikai Club marketing vezetője. 

A békéscsabai kézilabda mindig is arról volt híres, hogy sok játékos került be az első csapat keretébe és játszott a felnőtteknél. Az utánpótlás nevelésre nagy hangsúlyt fektet az ELŐRE NKSE.

- Bővítjük folyamatosan a bázisunkat. Ugyebár jelen vagyunk az óvodákban is, óvodai csoportokat indítottunk már van egy középiskolai osztályunk, emellett pedig 10 korosztályban indítunk csapatokat a magyar kézilabda szövetség által kialakított versenyrendszerekben- hallottuk Fülöp Csabától a Békéscsabai Előre Női Kézilabda Sportegyesület gazdasági vezetőjétől. 

A csapatsport sok mindenre megtanítja a fiatalokat, jó irányba befolyásolhatják egymást. A jó együttműködésen túl segítik egymást, így könnyebben szocializálódnak. A sport hétfő az alapjátékosok szerint is jó ötlet.

- Jó, mert mindenféle sportágat ki lehet próbálni, még akkor is hogyha, után nem fogsz sportolni, de úgy szereted csinálni. Csak úgy lemenni hétvégén, kosarazni, röpizni vagy bármit- mondta Kukely Klára a Békéscsabai Előre Női Kézilabda Sportegyesület U13-as balszélsője.

Sokszor meg kell fogni a gyerekek kezét, mert saját maguktól nehezen döntenek arról, mit is szeretnének csinálni. Volt olyan szülő, aki fiával már ki is választotta a legmegfelelőbb sportágat.

- Mindenképpen kell, hogy sportoljanak! Ez mindenben előre viszi őket és az életükhöz csak pluszt ad. Semmi hátrányuk nem származik belőle- nyilatkozta Széplaki Nóra szülő. 

Augusztus 22-ig tartanak a sport hétfők Békéscsabán a Szent István téren, ahol még számos klub és egyesület mutatkozik be.

FEL