Újabb álmok váltak valóra Mezőberényben

2018. március 21. 13:10 | Papp Ádám Sándor

Újabb álmok válhattak valóra kedden Mezőberényben, amikor tizenkét fogyatékossággal élő ember kapott lehetőséget arra, hogy kipróbálja azt a munkát, amire eddig nem volt lehetősége. A „Neked munka, nekem álom” elnevezésű program 2015-ben indult Budapesten, azonban 2017 óta már országos kezdeményezéssé nőtte ki magát.

A kezdeményezés nemzetközi gyökerekkel rendelkezik, hiszen Írországban már évek óta sikeresen működik, ahol minden évben egy adott napon a fogyatékossággal élő emberek kipróbálhatják magukat az álommunkájukban. A "Neked munka, nekem álom!" napot 2015-ben rendezték meg először Magyarországon a Salva Vita Alapítvány szervezésében Budapesten. Ezt követően az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. támogatása révén bevonva a megyei kormányhivatalokat országos méretűvé szélesítették a kezdeményezést.

Pintér Mónika annak ellenére, hogy hallássérült jelenleg csomagolótáskákat gyárt. Mint mondta: azért jelentkezett a programra, hogy ő is kipróbálhassa magát.

- Az én álommunkám, hogy gyermekkorom kedvenc csokijával foglalkozzak, ezt szeretném csinálni. De siket vagyok és a kommunikációm miatt nem fognak így foglalkoztatni - emelte ki Pintér Mónika.

Idén is tizenkét munkáltató érkezett a rendezvényre, hogy akár csak egy napra is, de valóra válthassák a fogyatékkal élők álmait.

- Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy az a munka, amit mi ajánlunk, az állatgondozás, a lovak ápolása egyben terápia is egy fogyatékos embernek, hiszen különös kapcsolat van a fogyatékos ember és a lovak között - hangoztatta Madarászné Bereczki Zsuzsanna, a Nyeregben Alapítvány elnöke.

Az országos program Békés megyei részét a Mécses Szolgáló Közösség Egyesület szervezi immár második éve. Az egyesület ügyvezetője hangsúlyozta: már 18 éve a fogyatékossággal élő emberekkel foglalkoznak és szeretnék, ha ők is teljes életet tudnának élni.

- Nagyon szeretnénk, hogyha a fogyatékkal élő emberek olyan tagjai lehetnének ennek az országnak, ahol ők is ugyanolyan értékesnek érzik magukat. Azt kell érezniük, hogy elfogadják őket, nem segélyből élnek, hanem munkahelyük van - fogalmazott Balázsné Nelhübel Henriette.

A Mécses Szolgáló Közösség Egyesület ügyvezetője hozzátette: a programnak figyelemfelkeltő célja is van. Mint mondta: minél több ember tapasztalja meg azt, hogy milyen a fogyatékkal élőkkel kommunikálni és együtt dolgozni, annál többen fogadják majd el őket.

 

 

 

További programok »

Itthon

Opauszki Zoltán: Öt-hét éven belül akár szintet ugorhatunk a turizmusban

A Békéscsabai Turisztikai Egyesület a közelmúltban tartotta közgyűlését a Szlovák Tájházban, ahol megtárgyalták Békéscsaba turizmusfejlesztési koncepcióját is. Az egyesület elnökével, Opauszki Zoltánnal erről, valamint a térségben rejlő turisztikai lehetőségekről beszélgetett a 7.Tv Csabai Forgatag című műsorában Csiffáry Zsuzsanna műsorvezető.
13:47
FEL