Újabb állomásához érkezett az Élővíz-csatorna környezetének megújítása Békésen

2021. november 13. 14:42 | behir.hu

A munkálatok megkezdése előtti utolsó egyeztetés és terepbejárás után immár a kivitelezőké a terep.

Jelentős rendezés veszi kezdetét az Élővíz-csatorna városi szakaszán – hívta fel a figyelmet Kálmán Tibor, Békés polgármestere közösségi oldalán. Mint írta, a munkálatok célja, hogy a növényzet és a vízfelület hosszú távon is a békésiek és vendégek kikapcsolódását szolgálja.

– Ahhoz, hogy az utókor is élvezhesse ezt a páratlan természeti értéket, szükség van az idő, beteg, balesetveszélyes faállomány cseréjére is. Ahogy azt már többen is jelezték, egy-egy vihar után sajnos egyre több fa dől a mederbe, szakadnak le jelentős súlyú ágak. A faállomány megújítása kapcsán számos szakmai és felügyeleti szervezettel egyeztettünk. Elsődleges szempontként az érintett területek arculatának védelmét említeném – ismertette a városvezető.

Kálmán Tibor arról is tájékoztatott, hogy az eltávolított fák helyett minden esetben őshonos, az éghajlati kihívásokkal szemben is ellenálló fajokat ültetnek majd el. Bízik abban, hogy ezek a növendékek nem csak a mai, de az utánunk felnövő generációk számára is sok örömet, értéket jelentenek majd.

A polgármester egyúttal azt kérte, hogy a munkálatok miatt esetleg tapasztalható kellemetlenségeken túl mindenki legyen tekintettel a város hosszú távú érdekeire is. Arra emlékeztetett, hogy egy fa kivágása soha nem ünnep, ám a felelős környezetgazdálkodás része.

– Hiszem, hogy az elültetésre kerülő csemeték óvásával, gondozásával nem csak a jelenlegi, hanem annál változatosabb, az eredeti állapotokhoz közelebb álló városképet alakíthatunk ki. A beruházás Békés Város Önkormányzata és a KÖVIZIG eddigi partnerségén túl a KHESZ, azaz a megyei horgászszövetség szakmai tudásával is bővült. A mai napon már az ő szakembereik is részt vettek az egyeztetésen, tanácsaik, útmutatásaik segítségével számos korszerű, ízléses és sokak számára hasznos állandó horgászhelyek is kialakításra kerülnek a folyó két partján – olvasható a város első emberének közösségi oldalán.

 

Galéria

 

További programok »

Itthon

A Magyar Kultúra Lovagja lett a szarvasi születésű Dobrotka Pál

Dobrotka Pál évtizedekig élt Békés megyében; a csabaiak leginkább a vendéglátás területéről ismerik. Közben egy jó másfél évtizede már könyvkiadóként is tevékenykedik. 2011 óta a szegedi központú Nemzeti Értékek Könyvkiadó egyik alapítója és vezetője.
2022. január 27. 16:44
FEL