Új szabályok – idéntől akár három év is lehet a kötelező jótállás

2021. január 12. 14:42 | Vincze Attila

Január elsejétől jelentősen megváltoztak a kötelező jótállásra vonatkozó szabályok. Mostantól a jótállás időtartamát a termék ára határozza meg, de a változások érintik a szervizelési feltételeket is. Az új rendelet alapján a jótállási jegyet már elektronikusan is meg lehet küldeni. A szakemberek szerint az új szabályok kedvező piaci folyamatokhoz vezethetnek.

Tavaly karácsonykor is sokan vásároltak az egyik békéscsabai műszaki áruházban. Aki akkor például egy csúcskategóriás mobiltelefont vett, sokszor csak egyéves jótállással számolhatott, január elsejétől viszont ugyanazért a termékért akár három év jótállást is kaphat. Az új jogszabály szerint minél drágább egy adott termék, annál több jótállást kell vállalnia rá a kereskedőnek. Az általunk megkérdezettek véleménye megoszlik a változtatást illetően.

– Ha valamit megfizet az ember, akkor nyilvánvalóan szeretne több jótállási garanciát – mondta egy férfi. – Ha valaki vesz egy mosógépet százezer forintért, én pedig hatvanezerért, akkor járjon rá ugyanannyi idő garancia – vélekedett egy hölgy.

A jogszabályváltozások elsősorban a termékeket értékesítő vállalkozásokat mint jótállásra kötelezettet érintik, ugyanakkor a legtöbb gyártó önként igazodik a magyarországi jogszabályi feltételekhez.

– Az olyan tartós fogyasztási cikkekkel kapcsolatban, amelyeknek a beszerzési ára legalább tízezer forint, és a százezer forintot nem haladják meg, ott egy év a jótállási idő, 100 001 forint és 250 000 forintos beszerzési ár vonatkozásában ez már kettő év, míg a 250.000 forintot meghaladó vételár esetén három év – hangsúlyozta a behir.hu megkeresésére Bagdi László, a Békés Megyei Iparkamara Békéltető Testületének elnöke.

Az új jogszabály azt a tévhitet is egyértelműen eloszlatta, hogy a jótállás csak az eredeti csomagolás megléte esetén érvényesíthető. Fontos változás, hogy a termékek javítását sem lehet húzni a végtelenségig, legfeljebb 30 nap után mindenképpen kötelező a csere. Az új jótállási szabályok alighanem kisebb-nagyobb mértékben a piaci árak alakulására is kihatnak majd.

– A piaci sajátosságok döntik majd el, hogyan alakulnak ki a termékek árai. Ha valami azon a sávon vagy határon van, ami már befolyásolja a jótállási időt, akkor elképzelhető, hogy esetleg lejjebb, de az is lehet, hogy egy kicsivel feljebb megy majd - fogalmazott Hajnal Zsolt, a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületének elnöke.

Az új szabályozás a fenntarthatóság szempontjából jó hatással lesz a társadalomra – tette hozzá Hajnal Zsolt. Szerinte a jogszabály arra ösztönzi az embereket, hogy egy meghibásodott terméket inkább javíttassanak meg, semmint rögtön újat vegyenek helyette.

FEL