Karácsony után sokan cserélik vissza az ajándékokat

2020. december 28. 11:03 | Vincze Attila

Nem jó a méret, nem tetszik a szín vagy hibás a termék. Általában ezek a leggyakoribb okok, ami miatt karácsony után az emberek visszaviszik az ajándékokat a boltokba. Ugyan a törvény nem kötelezi a kereskedőket arra, hogy visszavegyék az árut, de a legtöbb üzlet blokk ellenében ezt ilyenkor mégis megteszi.

Karácsony után, a két ünnep között az ajándékok visszaváltása miatt újra megnövekedett forgalomra lehet számítani a bevásárlóközpontokban. Az általunk megkérdezettek többsége már vitt vissza korábban karácsonyi ajándékot azért, mert az valamiért nem volt megfelelő. Kis közvéleménykutatásunk szerint legtöbben a műszaki cikkek cseréjét kérik ilyenkor, de volt aki már ruhaneműt is vitt vissza. Egy férfi arról számolt be nekünk, hogy azért nem aggódik emiatt különösebben, mert az üzletek úgyis több napon keresztül visszacserélik az árut. 

A helyzet pedig nem ilyen egyértelmű, ugyanis a kereskedők a törvény szerint nem kötelesek visszavenni a korábban ott vásárolt terméket. Azonban a legtöbb üzlet blokk vagy számla ellenében ezt mégis megteszi. A békéscsabai Media Markt-ban ebben az időszakban teljes létszámmal dolgoznak a vevőszolgálaton, hiszen január 31-ig visszaváltják a karácsonyra kapott ajándékokat.

– December 27-ével kezdődően szinte egy újabb karácsonyt élünk meg, hiszen rengetegen kapnak pénzt karácsonyra, amit itt elköltenek, illetve vannak jelentős számban olyanok is, akik éppen a cserével élnének. Arra kérjük őket, hogyha nem az ajándékba kapott terméket szeretnék megtartani maguknak, akkor ne szakítsák szét a dobozt, ne bontsák ki, hozzák vissza eredeti csomagolásban, hogy mi azt újra tudjuk értékesíteni, helyette pedig vigyenek olyan terméket, amit éppen szeretnének- fogalmazott Gyökös Attila, a műszaki áruház igazgatója.

A járványügyi helyzet miatt idén még többen vásárolták meg különböző webáruházakból a karácsonyi ajándékokat. Ebben az esetben a vásárlástól számítva 14 napunk van arra, hogy eldöntsük, megtartjuk-e az ajándékba kapott terméket vagy sem.

– Ezt úgy hívjuk, hogy indokolás nélküli elállási joga, a fogyasztónak nem kell megírnia, hogy miért nincsen szüksége a termékre, miért nem szeretné, hanem egyszerűen visszaküldi a terméket egy elállási nyilatkozattal. Erre a megajándékozottnak is ugyanúgy joga van ebben az esetben – nyilatkozta a behir.hu-nak Hajnal Zsolt, a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületének elnöke.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy jövőre sok esetben a jótállási idő növekszik majd, így ha valaki karácsonyt követően nagyobb értékben vásárolna, akkor érdemes megvárnia vele a következő évet, mert a jelenleginél hosszabb garancia időt kaphat a kívánt termékre.

További programok »

FEL