A blokk ellenében a legtöbb üzletben vissza lehet cserélni az ajándékokat

2021. december 27. 10:47 | Vincze Attila

A karácsony elmúltával újra sokan keresik fel a bevásárlóközpontokat, ám a két ünnep között már inkább az ajándékok cseréjén van a hangsúly. Az üzletek számára továbbra sem kötelező a karácsonyi ajándékok visszavétele, azonban a legtöbb vállalkozás ezt mégis megteszi.

Karácsony után nagyjából akkora a forgalom a Csaba Centerben, mint az ünnep előtt. Ennek egyik oka, hogy többen ilyenkor viszik vissza azokat az ajándékokat az üzletekbe, amelyek valamiért nem feleltek meg a számukra. A Marilyn Divatáru üzlet vezetője azt mondja, főleg ruhaneműket, táskákat és egyéb kiegészítőket szoktak tőlük karácsonyra vásárolni, leginkább azért, mert ezeket könnyebb ajándékozni. Ha mégis visszahozná valaki az árut, akkor azt tanácsolják, hogy mindenképp legyen meg a vásárlást igazoló blokk.

– Általában nekünk az az elsődleges célunk, hogy valamilyen más terméket találjunk helyette, ami azt jelenti, hogy levásárolhatják a vételárat, de előfordult már az is, hogy nem talált semmit a kedves vásárló, és akkor visszadtuk a termék vételárát, mert nekünk se érdekünk az, hogy mindenáron valamit a vevőre rásózzunk – mondta érdeklődésünkre Mülek Krisztián, üzletvezető.

Sokan választanak valamilyen elektronikai terméket karácsonyra, így nem csoda, hogy a bevásárlóközpontban található műszaki áruháznál már bevett gyakorlat az ajándékok visszaváltása. Ugyan törvény továbbra sem kötelezi őket arra, hogy vissza lehessen vinni az ott vásárolt terméket, de ezt január 31-ig mégis lehetővé teszik. Az áruház minden segítséget megad, hogy a megfelelő ajándék kerülhessen a fa alá, azonban előfordulhatnak olyan esetek, amikor valóban szükség van a cserére.

– Általában vagy a termék színe, a mérete, vagy a teljesítménye nem megfelelő, vagy éppen valami mást szeretnének helyette vásárolni. Előfordul az is, hogy kap mondjuk a nagymama az egyik gyerekétől egy turmixgépet, és a másik gyerekétől is, ilyenkor logikus, hogy a nagyinak nincsen szüksége két turmixra, és ezeket az eszközöket akkor mi kvázi vissza tudjuk vásárolni, vagyis ki tudják cserélni egy másik olyan eszközre, amit szívesen használnának – fogalmazott Gyökös Attila, a békéscsabai Media Markt áruházigazgatója.

Az áruházvezető arra kéri a vásárlókat, hogy eredeti, sértetlen csomagolásban vigyék vissza az ajándékokat és minden esetben hozzák magukkal a termékhez tartozó számlát is.

További programok »

Gazdaság

A minőségben és az innovációban is élen járnak a hazai pékségek

A minőségi termékekkel és a speciális fogyasztói igények rugalmas kielégítésével tudják megnyerni a vásárlókat a kisebb pékségek. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Pékszövetség körképe szerint megállapítható, hogy a szakboltok kínálata a fogyasztói igényeknek megfelelően folyamatosan bővül. Az alapanyag felhasználásban is minőségi javulás figyelhető meg.
18:07
FEL