Új szabályok és egyedi tételek: javában zajlanak a szóbeli érettségik

2024. június 18. 18:16 | Kovács Andrea

Hétfőn országszerte elkezdődtek a középszintű szóbeli érettségik. Július harmadikáig több mint 1160 helyszínen csaknem 290 ezer diák ad számot tudásáról. A 2020-as nemzeti alaptanterv bevezetése óta ez az első olyan érettségi, ahol a diákok az új szabályok szerint vizsgáznak.

Békéscsabán a Szeberényi Gusztáv Evangélikus Gimnáziumban 116 tanuló érettségizik idén, a diákok öt csoportban adnak számot a négy év alatt tanultakról.

– Négy klasszikus érettségi vizsgát tévő osztályunk van, illetve egy előrehozott érettségi vizsgát tevő csoportunk. Különlegessége az idei érettségi vizsgának, hogy a technikumba járó diákjaink 12. évfolyamban most előrehozott vizsgát tesznek matematikából, magyarból és történelemből, s majd a jövő tanévben fejezik be az érettségit, akkor idegen nyelvből és szakmai tárgyból vizsgáznak – mondta el Köveskúti Péter igazgató, aki hozzátette, hogy egyre több végzős diákjuk tanul tovább, a művészeti technikuba és szakgimnáziumba járó tanulók közül sokan képzőművészeti és iparművészeti egyetemekre jelentkeznek.

Az evangélikus gimnázium végzős diákja, Mittler Raul a szóbeli érettségire várakozva elmondta, hogy sokat készült a vizsgára, nagyon izgul, a  magyartól fél a legjobban és a testnevelésben a legbiztosabb, a Szegedi Tudományegyetem edzői szakán szeretne tovább tanulni.


A szóbeli érettségi tételsorait középszinten az iskolák állították össze. A Békéscsabai Szakképzési Centrum Kemény Gábor Technikumában magyar nyelv és irodalomból mindig van
egy kulturális témakör, amelyből az iskola tanárai egy hagyományosan lokális, helyi kulturális témát járnak körbe, Az idei érettségin a Napsugár bábszínház külön tételeként szerepelt, a nemzetközi hírű intézményben a tanulók az oktatókkal együtt élőben is megismerkedhettek a bábszínház történetével és tevékenységével – árulta el Malatyinszki Péter igazgató.

 


Szigeti Sándort,
a BSZC Kemény Gábor Technikumának tanulóját már az érettségi vizsga után kérdeztük. 

– Ha többet tanulok, akkor jobban is sikerülhetett volna, de a szóbelivel szerintem javítottam az eredményeimen, történelemből meglesz a négyes, a matek görbül, de összességében úgy gondolom, hogy nem sikerült rosszul a vizsga. Angolból előrehozott érettségit tettem, az pedig biztosan ötös lesz, mert az viszonylag jól megy. Én még egy évet maradok a technikumban és az emelt szintű érettséginek számító szakmai vizsgával lesz meg az öt érettségi tantárgyam,  utána pedig egyetemre szeretnék tovább menni – mondta el a frissen szóbeliző diák.

További programok »

Itthon

FEL