Új műtőasztal a COVID műtőbe

2021. március 6. 08:22 | behir.hu

Több mint 60 millió forint értékű, többfunkciós műtőasztal rendszer érkezett az orosházi kórházba, melyen általános sebészeti-, nőgyógyászati-, urológiai- és traumatológiai beavatkozások széles köre végezhető. A kiegészítőkkel felszerelt ágyon a koronavírussal fertőzött betegeket operálhatják.

A koronavírus járvány kezdetén, 2020 tavaszán az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézetben sok szervezést igényelt, hogy a COVID-19 gyanús vagy igazoltan pozitív betegek ellátását elkülönített műtőben végezhessék. A kórház vezetése ekkor kérvényezte egy COVID műtő létesítését és annak felszerelését. A járványügyi védekezést vezető operatív törzs engedélyezte a beszerzések elindítását, ennek első lépéseként érkezett idén januárban egy közel 30 millió forint értékű C-íves műtéti képerősítő, most pedig speciális asztalt szereztek be – olvasható az egészségügyi intézmény közleményében.

– Beszereztünk a COVID műtőbe egy 60,7 millió forint összértékű, számos tartozékkal rendelkező többfunkciós műtőasztalt, melyen általános sebészeti-, nőgyógyászati-, urológiai- és traumatológiai beavatkozások széles köre végezhető – mondta dr. Duray Gergő. A kórház vezetője kiemelte, a műtőhelyiség közvetlenül megközelíthető a Sürgősségi Betegellátó Osztályról, így a kórházba érkező COVID gyanús vagy fertőzött, műtéti ellátásra szoruló beteg nem találkozik a nem fertőzött bent ápoltakkal. Hozzátette, a műtő nem csak sürgősségi, hanem a kórházban fekvő koronavírusos betegek műtéti ellátását is biztosítja.

Az új műtőasztal komoly előrelépést jelent a gyógyításban, az orvosok a kor elvárásainak megfelelően, modern színvonalon tudják operálni a betegeket.

– Fontos, hogy az orvos kényelmesen hozzáférjen az operálandó területhez, minden tudását és figyelmét a műtétre tudja fordítani, ne a kényelmes pozíciót kelljen keresnie. Az új műtőasztal szervomotorok segítségével minden irányban milliméter pontossággal állítható, ezzel biztosítva az emelést, süllyesztést, billentést – fogalmaz dr. Hován Csaba. Az orvosigazgató hozzátette, a műtőasztalhoz a sebészeti és traumatológiai beavatkozásokhoz szükséges kiegészítők is érkeztek, így gyakorlatilag mindenféle beavatkozást is nagy biztonsággal el tudnak végezni.

A műtőasztalt kormányhatározat alapján a koronavírus-világjárvány elleni védekezés kapcsán felmerült kiadásokra biztosított forrásból és NEAK működési támogatásból szerezte be az intézmény.

További programok »

FEL