Új kedvezményt vezetnek be az apáknak

2019. január 25. 18:20 | behir

Az új szabályok megerősítik valamennyi szülő és eltartott hozzátartozókat gondozó jogát arra, hogy rugalmas munkafeltételeket kérelmezzenek munkáltatójuktól.

Megegyezett a munka és a magánélet közötti egyensúly megteremtéséről szóló irányelvjavaslatról az Európai Parlament és az Európai Unió tanácsa. Az új irányelv szerint a dolgozó férfiak is annyi szabadságot kapnak gyermekeik és rokonaik gondozására, mint a dolgozó nők.

A megállapodás szerint az apa gyermeke születésekor legalább 10 munkanapos apasági szabadságot kaphat, amely időre a táppénznek megfelelő díjazás jár. Rögzítik továbbá, hogy az eltartott hozzátartozókat gondozó munkavállalók évente legalább öt munkanapos gondozói szabadságot kaphatnak.

Az új szabályok emellett megerősítik valamennyi szülő és eltartott hozzátartozókat gondozó jogát arra, hogy rugalmas munkafeltételeket kérelmezzenek munkáltatójuktól.

A munka és a magánélet közötti egyensúlyról szóló irányelv számos új vagy magasabb szintű követelményt határoz meg a szülői, apasági és gondozói szabadságra, valamint a rugalmas munkafeltételek kérelmezésének jogára vonatkozóan. Figyelembe veszi a kis- és középvállalkozások igényeit, és biztosítja, hogy az új szabályok ne érintsék aránytalanul őket.

Az irányelvet szakpolitikai és finanszírozási intézkedések egészítik ki, támogatva a tagállamokat az elbocsátás elleni védelemre vonatkozó hatályos jogszabályok végrehajtásában, hivatalos gondozási szolgáltatások kialakításában, valamint a második keresőket a munkavállalástól visszatartó gazdasági tényezők kezelésében.

A létrejött megállapodást ezt követően az Európai Parlamentnek és az uniós tanácsnak hivatalosan is el kell fogadnia.

 

Forrás: MTI/Világgazdaság

További programok »

FEL