A Fidesz kilépett az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportjából

2021. március 3. 13:01 | behir.hu

A Fidesz európai parlamenti képviselői az alapszabály módosítását követően jelentették be kilépésüket.

 

Az Európai Néppárt (EPP) frakciója megszavazta azt az alapszabály-módosítást, amely szerint nem csupán tagokat, hanem teljes delegációkat is ki lehet zárni és fel lehet függeszteni a képviselőcsoportból. A 187 néppárti európai parlamenti képviselő közül 148-an voksoltak a módosítás mellett, 28-an ellene, négyen pedig tartózkodtak. 

– Sajnálatos és politikailag elfogadhatatlan, hogy egy naponta több ezer európai polgár életét követelő járvány idején, ami soha nem látott nyomás alá helyezi polgárainkat és gazdaságainkat, az EPP frakció kapkodó adminisztratív manőverekbe kezdjen, és megkérdőjelezhető felfüggesztési szabályokon keresztül korlátozza az európai parlamenti képviselők jogait – fogalmazott közleményében Gál Kinga, a Fidesz-KDNP EP-delegáció elnöke és Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP EP-delegáció vezetője. A képviselők hozzátették, hogy jogi és politikai aggályaikat korábban már több alkalommal kifejezték, amelyekre az alapszabály-módosítás végleges változata nem adott kielégítő választ.

Mit írták, az elfogadott módosítás így azzal fenyegetett, hogy a Fidesz EP-képviselői nem gyakorolhatják képviselői jogaikat.

– Minden körülmények között, maradéktalanul tiszteletben kell tartani az európai választásokon a Fideszt támogató csaknem 2 millió magyar polgár demokratikus döntését, és a megválasztott képviselőik jogai semmilyen módon nem korlátozhatók vagy megvonhatók – áll a képviselők közleményében.

Orbán Viktor miniszterelnök még vasárnap azt írta Manfred Webernek, az Európai Néppárt EP-képviselőcsoportja vezetőjének, hogy „ha a Fideszt nem látják szívesen, mi nem ragaszkodunk ahhoz, hogy a képviselőcsoport tagjai maradjunk".

Forrás: MTI

További programok »

Itthon

Együk színesre az agyunkat, testünket és a lelkünket – színek a tányéron

A mentális és fizikai egészségre mindig vigyázni kell. Nem is gondolnánk, mennyi mindenre van hatással az, amit elfogyasztunk. Kicsi gyerekként, amikor az emberről a szülei féltőn gondoskodnak és ráripakodnak egy kevésbé kedvelt étel elfogyasztásánál azzal, hogy "nem azért esszük, mert finom, hanem azért, mert jó!", szenvedésnek élhetjük meg a színes étrendet. Fiatal felnőttként az ember rájön, nagy érték volt ez a gondoskodás.
2024. május 20. 15:11
FEL