Új gépjárművel gyarapodott a gyulai mentőállomás – galéria

2020. május 21. 17:39 | Hidvégi Dávid

Május 10. a Mentők napja, ugyanis 1887-ben ekkor alakult meg Magyarországon Budapesti Önkéntes Mentő Egyesületet, majd 1948-ban ugyanezen a napon az Országos Mentőszolgálat. A hónap közepe mindig jeles alkalom a bajtársak értelmében, idén különösen, hiszen a gyulai mentőállomás egy új járművel gazdagodott, amely alkalmas ülőbeteg szállítására is. Hogy mennyire szükség van az új járművekre jól mutatja, hogy a tájékoztató alatti félórában két esetre is hívták az éppen szolgálatban lévő mentőket.

Folytatódik az Országos Mentőszolgálat fejlesztő programja, amelynek részeként új mentőket adnak át különböző régiókban. A gépjármű fejlesztési projektben - amely 2010 óta tart - az OMSZ összesen 1047 mentő gépjárművet szerez be 2020 év végéig – mondta el az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezetének regionális igazgatója. Dr. Zentay Attila hozzátette: céljuk volt, hogy olyan gépjárműveket szerezzenek be, amelyek figyelembe veszik a mentősök igényeit. A bajtársak javaslatait figyelembe vette a gyártó cég és amit lehetett beépített az új kocsikba.

 

 

– Szükség van a fejlesztésekre, hiszen a jogszabály előírja, hogy egy mentőgépkocsit csak 13 évig használhatunk. Az amortizációt követően kötelező ezeknek a cseréje. 2010-ben a járművek átlagéletkora még 7,53 % volt, ez 2020 végére 4,74 % lesz, amely nagyon nagy eredmény – hangsúlyozta.

A térség országgyűlési képviselője kiemelte, hogy Gyulán nagyon színvonalas a mentés, amely fontos, hiszen a mentőállomás a Pándy Kálmán kórház közvetlen szomszédságában van. Dr. Kovács József hangsúlyozta, hogy a mentőállomást eleve úgy alakították ki, hogy négy mentőautó kapjon ott helyet. Eddig három új típusú és egy régebbi gépjármű állt a rendelkezésükre.

– Négy autó elhelyezésére van lehetőség a garázsokban, amelyek ajtajit az önkormányzat készítette. Az új jármű különlegessége, hogy a bajtársak a saját segítségükre bizonyos kisegítő eszközöket, rámpát és egyéb készülékeket szereltettek be – emelte ki.

Gyula polgármestere az ünnepi köszöntőn a mentősöktől átvehette az eddig tett fáradozásaiért a Magyar Mentésügyért Emlékérmet, igaz elsőként csak az ezt jelképező oklevelet. Görgényi Ernő hangsúlyozta, hogy nagy megtiszteltetésnek tartja az elismerést, majd megköszönte a mentősök áldozatos munkáját ebben a járványhelyzetben.

 

 

– Nagy öröm, hogy ezzel a beruházással gyakorlatilag már csak új mentőautók vannak az állomáson. Gyulának és térségének sokat jelent ez, de a legfontosabb mégiscsak a humán erőforrás, az emberi érték, a szaktudás, az empátia és a hozzáállás. Úgy gondolom ez olyan magas fokú a gyulai mentőállomás munkatársai, bajtársai esetében, amelyről csak a legőszintébb és legnagyobb elismerés hangján lehet beszélni – fogalmazott a településvezető.

 

 

Az állomást vezető mentőtiszt elmondta, hogy minden új felszerelés és mentőautó segíti a munkájukat. Schneider László hozzátette: ezzel még magasabb szinten tudják majd ellátni a betegeket és a bajbajutott embereket. 

 

Galéria

További programok »

FEL