Tüsszentés, köhögés, szem- és orrfolyás: Tombol az allergiaszezon

2020. június 25. 16:32 | Csiffáry Zsuzsanna

Magyarországon a lakosság 30 százaléka szenved valamilyen allergiától. Nagyon súlyos tünetek esetén léphet fel az úgynevezett anafilaxiás sokk. Ha valakin allergiás sokkot látunk, mentőt kell hívni és meg kell győződni arról, hogy az illető eszméleténél van. Akkor az általános tüneteket, érdemes allergológushoz fordulni.

Ha elkezdődik a tavasz, sokaknál felerősödnek a tünetek, amelyek lényegében az immunrendszer túlérzékenységét jelentik. A szervezet valójában ártalmatlan anyagok ellen kezd el védekezni. Allergiát ételek, gyógyszerek, poratka, a házi állatok szőre és kémiai anyagok is okozhatnak.

Dr. Melczer Mária gyógyszerész megkeresésünkre arról beszélt, hogy amennyiben valakinek begyulladt és folyik a szeme, nem szabad kamillateával kezelni, mert így újabb polleneket viszünk be a szervezetbe.

Azt, hogy betegséggel vagy allergiával van dolgunk, viszonylag egyszerűen tisztázhatjuk: míg egyéb betegségek többnyire lázzal járnak, az allergia lázmentes állapot. A tünetek hosszú ideig fennállnak, míg a betegség gyorsan elmúlik.

Nagyon súyos esetben előfordul az úgynevezett anafilaxiás sokk. Azok, akik ilyen betegségben szenvednek, specifikus kezelést kapnak, illetve rendelkeznek adrenalininjekcióval. A szakember javaslata szerint ha ilyen súlyos állapotban lévő személlyel találkozunk, azonnal hívjunk mentőt, illetve nézzük meg, hogy eszméleténél van-e vagy adjuk be az injekciót.

Ha valaki érzi magán az általános tüneteket, érdemes allergológushoz fordulni.  

További programok »

FEL