Trianon 100: Megemlékezések Békés megyében

2020. június 2. 16:24 | Mikóczy Erika

Június 4-én van a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulója. A mai napig fájó évfordulóra – a járvány miatti korlátozások betartásával – Békés megye több pontján is megemlékeznek.

A magyar Országgyűlés múlt évben "a történelmi Magyarország területét szétdaraboló és a magyar nemzet harmadát idegen államok fennhatósága alá szorító, 1920. június 4-én aláírt békediktátum 100. évfordulójára emlékezve" 2020-at a Nemzeti összetartozás évének nyilvánította.

A korábban tervezett programokat ugyan átírta a járvány, de a száz évvel ezelőtt történtekről, a nemzeti összetartozás napjáról, valamilyen formában Békés megye több pontján, így Békéscsabán, Gyulán, Szarvason, Békésen, Orosházán, Mezőberényben, Battonyán és Eleken is megemlékeznek. 

 

Békéscsaba

 

Békéscsabán június 4-én, csütörtökön 16 és 20 óra között lesz alkalom a koszorúzúsra – a szabályok betartása mellett – az ölumenikus istentiszteletre és a közös emlékezésre. 

 

Gyula

 

Gyulán a Csigakertben, a székelykapunál ünnepelhetnek együtt a város lakói a szabályok betartásával június 4-én, csütörtökön 10 órától.

Szarvas

 

A járványhelyzetre való tekintettel Szarvason arra kérik a történelmi egyházakat, hogy 16 órakor harangszóval hirdessék a nemzeti megemlékezést. A Történelmi Városközépnél az ott élők egyénileg helyezhetik el a megemlékezés virágait.

 

Békés

 

Békésen június 4-én, csütörtökön 19 órától várják az emlékezőket a Honfoglalás téren. 

 

Orosháza

 

Orosházán, a Történelmi Emlékpark 1920 feliratú, Trianonra emlékeztető kövénél idézik fel a 100 éve történteket.

 

Mezőberény

 

Mezőberéynben az Orlai Petrics Soma Kulturális Központ kertjében, majd a templomban tartanak megemlékezést. 

 

Battonya

 

Battonyán a református egyházközség istentiszteletre várja az emlékezőket június 4-én, 15 órától.

 

Elek

 

Június 4-én 17 órakor egyházi megemlékezést tartanak Eleken a Trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulója alkalmából, az Eleki Önkormányzati Hivatal és a Sarlós Boldogasszony Plébánia közös szervezésében.

 

További programok »

FEL