Nemzeti összetartozás napja – Országszerte megemlékezéseket tartanak

Országszerte megemlékezéseket tartanak ma a nemzeti összetartozás napja, június 4-e alkalmából.

 

 

A magyar nemzetgyűlés 1920. november 15-én ratifikálta és 1921. július 26-án, a XXXIII. törvénycikkel hirdette ki a trianoni szerződést, amely kimondta, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlott, ennek következményeként Magyarország (Horvátország nélküli) területét 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakosságát 18,2 millióról 7,6 millióra csökkentették. Mintegy 3,2 millió magyar, a magyarság harmada került az új határokon túlra.

Az Országgyűlés 2010. május 31-én a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította az első világháborút lezáró trianoni békediktátum aláírásának napját, június 4-ét. Az erről szóló, 2010. évi XLV. törvény kimondta: “a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a Fejér megyei Isztiméren mond beszédet a Rákóczi Szövetségnek a Kárpát-medencei és diaszpórából érkező magyar fiatalok körében rendezett megemlékezésén.

Gyulán a Csigakertben, Békésen a Honfoglalás téren, Békéscsabán a Trianon-emlékműnél lesz megemlékezés

 

Megemlékezést tartanak június 4-én, hétfőn 17 órától Gyulán, a Csigakertben, a székelykapunál.

Az eseményen Galambos István, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tudományos kutatója mond beszédet, majd Beszterczey Attila színművész szavalja el a Hitvallás című verset.

A történelmi egyházak szolgálata után a Calliope Színjátszó Kör ad műsort. A rendezvényt gyertyagyújtás és koszorúzás zárja.

 

Békéscsabán a Trianon-emlékműnél lesz megemlékezés június 4-én 16.30 órától:

 

 

 

Forrás: MTI, Gyulai Hírlap

Megosztás:

Címke: , , , ,