Hagyományos disznóvágást mutattak be, hagyományos tanyasi körülmények között, Bartolák Mária és családja segítségével a Frankó Tanya és Haluskaházban a Békéscsabai Turisztikai Egyesület szervezésében.
A tanya tulajdonosa és a családtagok tudatosan törekedtek arra, hogy az autentikus enteriőrt kialakítsák. Az egyesület a gasztronómia erősítése érdekében, Barna Ádám séf segítségével főzőworkshopot is rendezett a CsabaParkban, ahol a békéscsabai éttermek szakácsainak egy 5 fogásos, helyi alapanyagokból összeállított csabai ételsort főzött meg.
– Békéscsaba elsőszámú turisztikai terméke a gasztronómia. Ezért A Békéscsabai Turisztikai Egyesület az elmúlt időszakban több szálon kezdett el dolgozni ezen a területen. Először összegyűjtöttük azokat a csabai tradícionális étkeket, amelyeket nagyszüleink is fogyaszthattak. Ezeket a későbbiekben, recept formájában szeretnénk népszerűsíteni a turisták körében – nyilatkozta Kotroczó Henrietta, a Tourinform vezetője.
Nagyon fontos lenne, hogy a haluska készítésének módját továbbadjuk a gyermekeinknek is. Ennek nemcsak az íze, a készítése is élvezetes – nyilatkozta Bartolák Mária.
A tanyavilágot nemcsak megnézhetik a turisták, hanem részesei is lehetnek, a Békéscsabai Turisztikai Egyesület ehhez igyekszik szálláshelyet is biztosítani, ezzel is támogatva a tanyavilág élményvilágát és a gasztronómia összefonódását.