Tradíciók nyomában – látványdisznótor a Frankó Tanyán és Haluskaházban

2020. március 14. 07:48 | Csiffáry Zsuzsanna

Hagyományos disznótoron jártunk a Frankó Tanya és Haluskaházban, Békéscsabán. Az időtálló környezetben megannyi tradicionális étellel, süteménnyel vártak minket a tanya házigazdái. A Békéscsabai Turisztikai Egyesület a jövőben turistáknak  igyekszik biztosítani szálláshelyet itt, hogy bővítse a tanyavilág és a gasztronómia összefonódását.

Hagyományos disznóvágást mutattak be, hagyományos tanyasi körülmények között, Bartolák Mária és családja segítségével a Frankó Tanya és Haluskaházban a Békéscsabai Turisztikai Egyesület szervezésében.  

A tanya tulajdonosa és a családtagok tudatosan törekedtek arra, hogy az autentikus enteriőrt kialakítsák.  Az egyesület a gasztronómia erősítése érdekében, Barna Ádám séf segítségével főzőworkshopot is rendezett a CsabaParkban, ahol a békéscsabai éttermek szakácsainak egy 5 fogásos, helyi alapanyagokból összeállított csabai ételsort főzött meg.

 

Haluskát is készítettek (fotó:behír.hu)

 

– Békéscsaba elsőszámú turisztikai terméke a gasztronómia. Ezért A Békéscsabai Turisztikai Egyesület az elmúlt időszakban több szálon kezdett el dolgozni ezen a területen. Először összegyűjtöttük azokat a csabai tradícionális étkeket, amelyeket nagyszüleink is fogyaszthattak. Ezeket a későbbiekben, recept formájában szeretnénk népszerűsíteni a turisták körében – nyilatkozta Kotroczó Henrietta, a Tourinform vezetője. 

Nagyon fontos lenne, hogy a haluska készítésének módját továbbadjuk a gyermekeinknek is. Ennek nemcsak az íze, a készítése is élvezetes – nyilatkozta Bartolák Mária.

A tanyavilágot nemcsak megnézhetik a turisták, hanem részesei is lehetnek, a Békéscsabai Turisztikai Egyesület ehhez igyekszik szálláshelyet is biztosítani, ezzel is támogatva a tanyavilág élményvilágát és a gasztronómia összefonódását.

 

Galéria

 

 

További programok »

FEL