Továbbra is a nők végzik a házimunka nagyját

2019. január 6. 17:49 | behir

Bár a millenniumi generáció nőtagjai sokkal többet keresnek, mint valaha, a házimunka nagy része még mindig rájuk hárul. Bár a kutatások szerint a házimunka felosztása javult, még mindig nem egyenlően oszlik meg a háztartásokban.

Egy átlagos napot alapul véve a megkérdezett férfiak 19 százaléka számolt be arról, hogy házimunkát végzett, szemben a nők 49 százalékával.

Az amerikai Munkaügyi Statisztikai Hivatal szerint a nők naponta sokkal több időt töltenek a ház körüli teendőkkel.

Egy 2017-ben a Pew Kutatóközpont készítette felmérés szerinta fiatal felnőtt nők 78 százaléka dolgozott legalább 50 hetet egy évben– egy év átlagosan 52 hétből áll –, szemben a 2000-ben mért adatokkal, ahol 72 százalékuk. Ráadásul többet is keresnek, az új kutatás szerint 2017-ben átlagosan 39 ezer dolláros (10,9 millió forint) jövedelemmel rendelkeztek évente, míg 2000-ben ez még 37 ezer dollár (10,4 millió forint) volt.

A gazdasági válság a millenniumi generáció tagjait viselte meg a leginkább"– nyilatkozta Richard Fry, a Pew Kutatóközpont vezető kutatója. 

Melissa Milkie, a Torontói Egyetem szociológiai professzora elmondta, a nemek közötti bérkülönbségnél arról is érdemes beszélni, hogy a háztartásokban hogyan oszlanak el a nem fizetett, ház körüli teendők.

Az amerikai Munkaügyi Minisztérium szerint a millenniumi férfiak is többet dogoznak, ugyanakkor sokkal több időt fordítanak szabadidős tevékenységre, mint a nők.

 

Forrás: Origo

További programok »

FEL