Történelmi Íjász Világbajnokság van Gyulán

2016. szeptember 2. 04:17 | Horváth Szabolcs

A fennállásának 10 éves jubileumát ünneplő Kerecsényi László Íjász Egyesület Gyulán rendezi meg a Történelmi Íjász Világbajnokságot. Az első 3 napon 18 célos selejtező fordulóban lőttek a világ legjobb és leggyakorlottabb versenyzői 3 különböző pályán.

22 ország íjászai látogattak el Gyulára azért, hogy megmérkőzzön a világbajnoki címért. A szervezők célja az, hogy két évente életre hívják a rangos esemény sorozatot.

- Nálunk most 22 országból közel 300 versenyző van. Angliától Szingapúrig jelentek meg történelmi íjászok. A történelmi íjászat arról szól, hogy hagyományos íjakkal, történelmi viseletben, a nemzeti tradícióknak megfelelően versenyeznek az országok általál kiválasztott legjobbak- nyilatkozta Lovász Tamás a Történelmi Íjász Világbajnokság főszervezője. 

Igaz gyakorlott lövők érkeztek erre a megmérettetésre, de azért számukra is komoly koncentrációt, odafigyelést igényelt, hogy eltalálják a 18 különböző célt.

-Nagyon nehéz volt és volt egy csomó olyan újfajta cél, amire igazándiból még soha nem lőttem. Főleg ezek a gyorsasági célok. Hát ez idegőrlő volt. Nem is lehet erre másképp felkészülni szerintem, csak fejben- mondta Kónya Miklós a Nyílegyenes Íjász Club delegáltja. 

A versenyzők szerint maga a mezőny is erős, hiszen a világ legjobbjai gyűltek össze. Akik már évek óta hódolnak ennek a sportágnak, azt mondják, mi magyarok nagyon magas színvonalat képviselünk a történelmi íjászatban.

- Ez egy rövid pályás versenynek tudható be. Mi vagyunk a legjobbak. Tehát a magyarok a legjobbak. De találkoztam San Marinoi EB-ről olasz versenyzővel, akivel nagyon komoly csatát vívtunk tavaly. Tehát itt vannak az európai, illetve a világból is a legjobbak- hangzott el

Kovács Zsolttól, aki 4-szeres Európa bajnok íjász a Soproni Rendészeti Sportegyesület tagja. 

Hazánkban feltörekvőben van a történelmi íjászat. A sportághoz már közel 10 ezren csatlakoztak. Az íjászok jövőbeni célja az, hogy bekerüljön a nemzeti sportok közé az ágazat.

FEL