Olyan tortákat és süteményeket várunk a nevezőktől, amelyek a téli időszakra leginkább jellemző ízekkel, színekkel és formákkal rendelkeznek. A kiírásra négy kategóriában lehet pályázni. A beérkezett műveket egynapos nagyszabású kiállítás és fesztivál keretén belül tekintheti meg a nagyközönség, a hozzá kapcsolódó cukrászati bemutatókkal és vásárral együtt.
Téma
Design kategóriák: téli ízek, színek, formák, hangulatok
Íz kategória: méz, fahéj, narancs, csokoládé
Pályázati kategóriák
Design kategória I.: Profi cukrászok*, cukrászdák részére design torta elkészítése piskóta, gabonamassza vagy hungarocell alapra. Lehet hagyományos alakú, formatorta vagy cukrászati artisztika egyaránt. A díszmunka legyen látványos, és a megadott témához kapcsolódóan készüljön. Elsődleges bírálati szempont a megjelenés, esztétika, díszítés, technikák alkalmazása. Maximális méret: legnagyobb átmérő: 40 cm és maximum 3 emelet magasságnál ne legyen nagyobb a torta!
Design kategória II.: Sütni szerető lelkes amatőrök és cukrásztanulók részére design torta elkészítése piskóta, gabonamassza vagy hungarocell alapra. Lehet hagyományos alakú, formatorta vagy cukrászati artisztika egyaránt. A díszmunka legyen látványos, és a megadott témához kapcsolódóan készüljön. Elsődleges bírálati szempont a megjelenés, esztétika, díszítés, technikák alkalmazása. Maximális méret: legnagyobb átmérő: 40 cm és maximum 3 emelet magasságnál ne legyen nagyobb a torta!
Design kategória III. /mézeskalács/
Profi cukrászok*, cukrászdák, sütni szerető lelkes amatőrök és cukrásztanulók részére mézeskalács alapból épített cukrászati artisztika. A díszmunka legyen látványos, és a megadott témához kapcsolódóan készüljön. Elsődleges bírálati szempont a megjelenés, esztétika, díszítés, technikák alkalmazása. Maximális méret: legnagyobb átmérő: 40 cm és maximum 3 emelet magasságnál ne legyen nagyobb az alkotás
(* Profi cukrásznak minősül minden legalább cukrász végzettséggel rendelkező személy.)
Íz kategória: Profi cukrászok, diákok és sütni szerető amatőrök számára. Nevezni lehet legalább 30 szeletes torta vagy sütemény elkészítésével, amelynél az elsődleges bírálati szempont az íz. Olyan tortákat és süteményeket várunk, amelyek a téli időszakban leginkább népszerű alapanyagok felhasználásával készültek.
Csak az Íz kategóriára vonatkozó elvárások:
- fogyasztásra alkalmas alapanyagok felhasználásával készüljön,
- mesterséges aromák és színezékek használatának mellőzése,
- harmonikus ízvilág.
Pályázati tudnivalók
A nevezés módja és határideje: Pályázni lehet a nevezési lap hiánytalan kitöltésével és a tortamustra2024@gmail.com e-mail címre való visszaküldésével. A pályázatok beérkezésének határideje 2024. szeptember 30. Egy pályázó maximum három kategóriában nevezhet. A nevezés mindenki számára díjtalan. A nevezési lap letölthető a https://munkacsy.hu/ oldalról.
A torták/sütemények leadási határideje: november 9. (szombat) 8:00–9:30 óráig a Munkácsy Mihály Múzeumban (5600 Békéscsaba, Széchenyi u. 9.).
Zsűrizés: A beérkezett pályaműveket neves szakemberekből álló zsűri értékeli. Időpontja és helyszíne: 2024. november 9., Munkácsy Mihály Múzeum.
Eredményhirdetés: 2024. november 9-én a „Tortamustra 2024” című tortakiállítás és fesztivál ideje alatt.
További információ és felvilágosítás Smiri Zsófiától, a rendezvény kurátorától kérhető: Tel.: +36 20/251 9241
E-mail cím: smiri.zsofia@munkacsy.hu | tortamustra2024@gmail.com