Tolerancia és elfogadás: Tovább folytatódik az érzékenyítés az Ability Cafeval

2019. május 7. 18:06 | Szabó Rita

Nagy mosoly, sok szeretet és egy útravaló gondolat: ezzel fogadják az Ability Cafe fiatal felszolgálói azokat, akik betérnek egy kávéra, süteményre az egyik békéscsabai kávézóba. Az Esélypedagógiai Központ immár második éve rendezi meg az érzékenyítő kezdeményezést, amelynek révén lehetőséget biztosítanak az értelmileg sérült fiataloknak arra, hogy bebizonyítsák: ők is képesek teljes értékű munkát végezni.

 

 

Mosolyogva és nagy lelkesedéssel vették fel az első rendeléseket az Esélypedagógia Központ fiataljai az Ability Cafe megnyitóján. A kezdeményezéssel az értelmileg sérült felszolgálóknak egy álmuk vált valóra, ugyanis ezáltal ők is úgy dolgozhatnak – még ha csak egy kis időre is –, mint szüleik.

 

Fotó: Ujházi György

 

– Iskolába járni, sportolni, barátokkal kimozdulni, munkát vállalni, s felnőttként önállóan élni: a mindennapi élet ezen eseményei a legtöbbünk számára természetesek, sokak számára azonban nem. Ezért kérlek benneteket, kérem önöket, hogy vigyék hírét ennek a csodálatos kezdeményezésnek, amely immár második alkalommal ad lehetőséget ezeknek a gyerekeknek arra, hogy megmutathassák, mire képesek – fogalmazott a megnyitón Nagy Istvánné, aki a programban résztvevő egyik diák édesanyja.

A békéscsabai kávézó második alkalommal biztosít lehetőséget a felszolgálásra az iskola fiataljainak. Bodóczi István, a Cafe One üzemeltetője elmondta: a tavalyi év után nagyon sok pozitív visszajelzést kaptak, ezért ebben az évben is örömmel csatlakoztak a programhoz.

 

Fotó: Ujházi György

 

– Idén szerettük volna még emlékezetesebbé tenni ezt az alkalmat, ezért ezen a héten debütál a 2019-es új nyári itallapunk, melyben helyet kap egy különleges alkoholmentes koktél, amely az "Esély" nevet kapta. A koktélt az esemény ihlette, ez egy különleges, rebarbarás, körtés ízesítésű ital, ami egész évben kapható lesz, így egész évben tudjuk képviselni az eseményt és annak mondanivalóját - tette hozzá Bodóczi István.

Az Ability Cafe legfőbb célja az érzékenyítés és az akadályozottsággal élők beintegrálása a társadalomba. Az Esély Pedagógiai Központ gyógypedagógusa elmondta: a kezdeményezés több üzenetet is hordoz magában. Egyrészt tovább fejleszti a gyerekek munkához szükséges képességeit, másrészt pedig a sérült fiatalokat a személyes kontaktusokkal közelebb tudják vinni a társadalom többi tagjához.

– A társadalomban mindenkinek helye van függetlenül attól, hogy milyen akadályozottsággal él.  Akkor lennénk igazán elégedettek és boldogak, hogyha sikerülne elérni azt, hogy integrált munkahelyen együtt dolgozhatnak az akadályozott és a nem akadályozottsággal élő személyek. Szeretnénk azt a fajta szociális távolságot, ami még fent áll az akadályozottsággal élő emberekkel szemben lecsökkenteni, illetve szeretnénk ha az előítéletek megváltoztathatnánk, amelyek még sokak gondolataiban élnek -  mondta el Misák Darinka.

A sérült fiataloknak két hétig van lehetőségük integráltan dolgozni Békéscsabán, de az érzékenyítés ezzel nem ér véget, ugyanis a program május 20-án egy gyulai kávézóban folytatódik.

 

 

További programok »

FEL