Több mint kétszáz diák vett részt a katonai emlékfutáson

2023. február 20. 11:10 | Csiffáry Zsuzsanna

A katonai sporttanács megalakulására emlékezve rendeztek futást Békéscsabán, a repülőtér és az AB Expo közötti útszakaszon hétfőn délelőtt. Az eseményen részt vett a Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 101. Fekete Imre Területvédelmi Zászlóalj állománya és a honvéd-kadét programban tanuló középiskolás diákok.

A Nemzetközi Katonai Sporttanács a „CISM – International Day of Military Sports” eseménnyel ünnepli minden évben az 1948. február 18-ai megalakulásának évfordulóját, melynek részeként a tagországok katonái világszerte több százezren futnak ugyanazon a napon. Az elmúlt években tíz Békés vármegyei középiskola csatlakozott a honvéd kadét programhoz. Hétfő reggel a Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 101. Fekete Imre Területvédelmi Zászlóalj állománya kétszáz kadéttal együtt futott Békéscsaba külterületén.

Lipták József alezredes, a 101. Fekete Imre Területvédelmi Ezred zászlóaljparancsnoka elmondta, hogy a program egyrészt indikátor, másrészt pedig az a célja, hogy a diákoknak tanórán kívüli szabadidős programot biztosítson.

– 2006 óta a Nemzetközi Katonai Sporttanács tagjai futással ünneplik meg a szervezet létrejöttét. A Magyar Honvédség 2015 óta vesz részt folyamatosan ezen a rendezvényen. Hétfő délelőtt kilenc honvédkadét programban résztvevő középiskola és egy általános iskola vett részt a rendezvényen, összesen több mint kétszáz fővel – fogalmazott Lipták József.

 

Fotó:Behir.hu/Bucsai Ákos

Az emlékfutáson 9 középiskola és egy általános iskola vett részt.

 

Török Viktória, a Hunyadi János Gimnázium tanulója kifejtette, számára fontos a sport és a készenléti állapot elérése. 

– Honvédelmi tagozatosok vagyunk, így kifejezetten sokat készültünk a mai napra. Számunkra a sport nélkülözhetetlen, nagyon komolyan vesszük. Én honvédelmi specializáción tanulok, és az a célom, hogy miután a fegyverműszerész szakmát megszereztem, a katonaságnál szolgáljak – tette hozzá Török Viktória.

A kadétok oklevelekkel térhettek vissza az iskolájukba, ezzel motiválva arra többi diáktársukat, hogy jövőre csatlakozzanak ők is.

 

Galéria

 

További programok »

FEL