Katonák futottak a békéért

2024. február 20. 15:52 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A Magyar Honvédség Dombay Miksa 4. Területvédelmi Ezred 101. Területvédelmi Zászlóalja emlékfutást szervezett Szarvason. A rendezvény egy nemzetközi kezdeményezéshez kapcsolódik, amelynek célja, hogy népszerűsítse a békét és ezzel a Nemzetközi Katonai Sporttanács küldetését.

A sporttanács 1948. február 18-án alakult meg azzal a céllal, hogy a sporton keresztül népszerűsítse a békét a nemzetek hadseregei között. 2006 óta a tagországok katonái, honvédelmi alkalmazottai közös futással ünneplik meg az évfordulót, amelyhez a Magyar Honvédség 2015-ben csatlakozott.

– Minden vármegyében, sőt a helyőrségekben is szerveznek ilyen futást, Békés vármegyében Szarvasra esett a választás, hiszen itt van honvédelmi sportközpont. Ezzel is felhívjuk a figyelmet arra, hogy itt már megindult az az építkező munka, amely a Magyar Honvédséget az elmúlt időszakban jellemezte – ismertette Lipták József, a Magyar Honvédség Dombay Miksa 4. Területvédelmi Ezred 101. Területvédelmi Zászlóaljának alezredese. 

A szarvasi eseményen a 101-es területvédelmi zászlóalj és a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 14. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda állománya mellett a honvéd kadét programban résztvevő 9 iskola 180 diákja is részt vett.

– A Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumból harmincan jöttek a vezetésemmel. Itt nem a teljesítmény volt a lényeg, hanem az, hogy találkozzunk és megemlékezzünk a katonák a békéért programhoz csatlakozva – mondta el Fonád Zoltán, a szarvasi Vajda Péter Evangélikus Gimnázium honvéd kadét instruktora. 

Az esemény résztvevői a Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumtól indultak és a szarvasi Honvédelmi Sportközponthoz érkeztek, ahol Molnár Etele, Szarvas alpolgármestere köszöntötte a futókat.

– Annál is örömtelibb ez, hogy már másodszor töltik meg ebben az évben a Honvédelmi Sportközpontunkat a kadétok, és a futáson kívül egy más programmal is megismerkedhetnek, egy szimulátor programot próbálhatnak ki – ismertette Molnár Etele.

A fiatalok a táv befejezését követően megismerkedhettek a Honvédelmi Sportközpont nyújtotta szolgáltatásokkal és lehetőségekkel is.

 

Galéria

További programok »

Itthon

FEL