Futás a békéért – a Nemzetközi Katonai Sporttanács megalakulásáért húztak cipőt

2020. február 18. 15:14 | Papp Ádám Sándor

A Nemzetközi Katonai Sporttanács, a CISM – International Day of Military Sports eseménnyel ünnepeli minden évben az 1948. február 18-ai megalakulásának évfordulóját. Ezen a napon a tagországok katonái világszerte több százezren futnak. Mezőkovácsháza először csatlakozott a kezdeményezéshez. A rendezvényen összesen százötvenen álltak rajtvonalhoz a békéért.

A 2019-es tanévtől két Békés megyei oktatási intézmény is tagja a honvéd kadét programnak, amelynek részeként a diákok a honvéd kadétok közismereti képzésén és ágazati szakképzésén vehetnek részt. Lipták József, a MH 101. Fekete Imre Területvédelmi Zászlóalj alezredese elmondta: a program célja, hogy minél több diák figyelmét felhívják a honvédelem fontosságára.

– A honvéd kadét program célja, hogy legalább közismereti szinten közölje a honvédelem üzenetét a fiatalok felé. Békés megyében kettő iskola csatlakozott be ebbe a programba: a mezőkovácsházai Hunyadi János Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium, valamint a battonyai Mikes Kelemen Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium. Ezek az intézmények az elsők, amelyek fontosnak érezték Békés megyében a honvédelem ügyét. Reményeink és törekvéseink szerint a megye minden járásában legalább egy ilyen intézményt szeretnénk a „magunk oldalán” tudni – ismertette az alezredes.

Lipták József elmondta, hogy Magyarország és a magyar hadsereg is tagja a Nemzetközi Katonai Sporttanácsnak, amelyet 72 éve, 1948. február 18-án alapítottak. A szervezet elsődleges célja az, hogy a katonákat ne a harctereken, hanem lehetőség szerint a sportpályákon hozza össze, ahol összemérhetik tudásukat.

- Ennek a szervezetnek 136 tagja van már világszerte. Magyarország 1991-ben lépett be és hazánkban 2006-ban tartották meg először az úgynevezett „Run Dayt”, vagyis a futás napját. A cél az, hogy minél több embert megmozgassunk és bevonjunk a Magyar Honvédség ilyen jellegű munkájába és közelebb hozzuk a fiatalokat a honvédelem ügyéhez – emelte ki az alezredes.

Mezőkovácsháza első alkalommal csatlakozott a kezdeményezéshez.

– Ha valaminek olyan üzenete van a mi térségünkben és a határmentén, amellyel a békességet, az egészséges életmódot és az összetartozás érzését erősíthetjük, akkor minden akciónak nagy jelentősége van. Ez a futás a honvéd kadét program első része volt, de úgy gondolom, hogy ezzel megmozgatjuk a diákokat és a helyi lakosokat is – emelte ki Varga Gusztáv.

Az alpolgármester azt is elmondta, hogy hagyományteremtő szándékkal kapcsolódtak be a programba és szeretnék minden évben február 18-án megrendezni a „Futás a békéért” akciót.

 

További programok »

FEL