Több mint 140 millió forintot csalt el egy Békés megyében elítélt férfi

2022. április 13. 08:10 | behir.hu

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség a Gyulai Törvényszék ítéletének megváltoztatására tett indítványt annak a férfinak az ügyében, akit az elsőfokú bíróság különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt 2 év felfüggesztett szabadságvesztésre és pénzbüntetésre ítélt.

Az ügyben a Békés Megyei Főügyészség emelt vádat a férfival és további 23 társával szemben – írja szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a szegedi székhelyű főügyészség. A nem jogerős ítélet tényállása szerint a férfi két olyan gazdasági társaság tulajdonosa és ügyvezetője volt, amelyek egyebek mellett futárpostai szolgáltatást, illetve szórólapozást végezett. A férfi 2014. és 2018. között valótlan tartalmú számlákat állított ki több gazdasági társaságnak, ezzel áfacsaláshoz nyújtott segítséget, emellett a cége foglalkoztatottjainak alkalmazását számlázási láncokon keresztül próbálta eltitkolni, ezzel a költségvetésnek összesen több mint 140 millió forintos vagyoni hátrányt okozot.

A férfi mindezt beismerte, a pénz egy részét kifizette, ezért az ügyészség 2 év szabadságvesztés és pénzbüntetés kiszabására, valamint a férfi foglalkozástól és közügyektől eltiltására tett indítványt.

Az elsőfokú bíróság a beismerő és a tárgyaláshoz való jogáról lemondó férfival szemben az ügyészség által indítványozott tartamú szabadságvesztés büntetést szabott ki, de annak végrehajtását 5 év próbaidőre felfüggesztette. Emellett a vádlottat pénzbüntetésre és foglalkozástól eltiltásra is ítélte. Az elsőfokú ítélet ellen az ügyészség jelentett be fellebbezést súlyosításért, a szabadságvesztés felfüggesztésének mellőzése érdekében.

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség az ügyészségi fellebbezést fenntartotta, mert úgy ítélte meg, hogy csak a végrehajtandó szabadságvesztés büntetés alkalmas a büntetési célok elérésére, az igazodik megfelelően a férfi terhére rótt bűncselekmények tárgyi súlyához és a bűnösségi körülményekhez. Egyben indítványozta a férfi közügyektől eltiltását is.

Az ügyben másodfokon a Szegedi Ítélőtábla dönt majd.

További programok »

FEL