Több kamarai falugazdász segíti az egységes kérelmek beadását

2024. április 12. 08:20 | behir.hu

Egyre több adminisztrációs feladattal jár az európai uniós agrártámogatások lehívása. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azért, hogy tagjait hatékonyan tudja támogatni, 170 fővel bővítette falugazdász-hálózatát, így már mintegy 700 falugazdász segíti az egységes kérelmek 2024. április 10-től június 10-ig tartó beadását - közölte a kamara csütörtökön az MTI-vel.

Az egységes kérelmek kétharmadát, megközelítőleg 110 ezret minden évben a NAK falugazdászai adják be.

– Szerdán kezdődött az egységes kérelmek benyújtási időszaka. A tavalyi évhez hasonlóan idén sem alkalmazzák a beadási időszak utolsó szakaszában a korábban megszokott, munkanaponként 1 százalékos támogatáscsökkentéssel járó szankciót, a kérelmek június 10-ig adhatók be (mivel a határidő, június 9. vasárnapra esik). Az ezt követően beadott egységes kérelmeket érdemi vizsgálat nélkül visszautasítják – figyelmeztetett a NAK.

A kérelem beadásával 44 támogatási jogcímre, intézkedésre lehet támogatást igényelni, illetve adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni. Az egységes kérelmet továbbra is kizárólag elektronikus úton, a Magyar Államkincstár (MÁK) online felületén lehet benyújtani. A tavalyi évtől az egységes kérelem és jogcímei esetén kötelezővé vált a teljesen elektronikus kapcsolattartás: a kérelem benyújtásától az esetleges fellebbezések, kifogások benyújtásáig csak elektronikus úton lehet iratot benyújtani. A MÁK is elektronikus úton, az ügyfél vagy meghatalmazottja ügyfélkapujára küldi a döntéseket, dokumentumokat, jegyzőkönyveket.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy az uniós Közös Agrárpolitika idén is jelentős mértékben változott, ez befolyásolja az egységes kérelmek beadását is. Az egyik legfontosabb módosítás a kötelező parlagoltatás szabályainak enyhítése: a gazdálkodók a nem termő területek kijelölésére vonatkozó kötelezettséget úgy is teljesíthetik, hogy szántóterületük 4 százalékán  nitrogénmegkötő növényt (például lencsét, borsót, egyéb pillangóst) és/vagy köztes kultúrát (ökológiai másodvetés) termesztenek növényvédő szerek használata nélkül. Az 5 hektár alatti területtel és legfeljebb háztartási igények kielégítésére elegendő állatállománnyal rendelkező termelők esetében pedig egyszerűsített ellenőrzési rendszer lép életbe.

További változás, hogy bővülnek a tavalyi évben bevezetett agro-ökológiai program (AÖP) választható gyakorlatai, amelyek teljesítése fejében többlettámogatást kapnak a gazdák. Gyepek esetében újdonság az "őshonos haszonállatokkal történő legeltetés" és a "kaszálás során legalább 10 centiméteres tarlómagasság meghagyása".

Az egységes kérelmekkel kapcsolatban bővebb információk érhetők el a NAK portálján: https://www.nak.hu/ek-2024

A NAK arra kéri tagjait, hogy a kérelem beadási időszakára tekintettel az őstermelői tevékenységgel kapcsolatos ügyekkel csak sürgős és indokolt eseteben keressék falugazdászukat. Az ügyfélkapuval rendelkező tagok számára elérhető a  Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján az elektronikus úton kezdeményezhető őstermelői ügyintézés - jegyezte meg a NAK.

Forrás: NAK

További programok »

Gazdaság

Turisztikai fejlesztések indulnak Gyomaendrődön

Több, mint 290 millió forint pályázati forrásból kezd Gyomaendrőd városa turisztikai fejlesztésbe, helyben és térségi viszonylatban egyaránt. A projekt célja a kikapcsolódási módok és a turisztikai látványosságok összekapcsolása.
2024. május 27. 12:13
FEL