Tíz magyar egyetemet is a világ élvonalába rangsoroltak

2021. június 6. 09:45 | behir.hu

Idén összesen tíz magyar egyetem került fel a Shanghai Ranking szakterületeket vizsgáló Global Ranking of Academic Subjects (GRAS) rangsorára

 

– Az Eötvös Loránd Tudományegyetem a tavalyihoz hasonlóan hat szakterületen került be a világ legjobbjai közé, a fizika képzés érte el a leginkább kimagasló (101–150.) értékelést – olvasható az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleményében.

A Semmelweis Egyetem fogorvosi képzésével 151–200., míg a klinikai orvostudományokban 201–300. helyet vívott ki magának a rangsorban. Hasonlóan előkelő (301–400. hely) a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetem helyezése a klinikai orvostudományokban.

Az állatorvos-tudományok területén az Állatorvostudományi Egyetem és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (korábban Szent István Egyetem) is 201–300. helyezést ért el, és ugyancsak a 201–300. között szerepel a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a gépészmérnöki területen. A Corvinus Egyetem 100 helyet javítva immár a 301–400. helyen szerepel a közgazdaságtudományban.

 – A felsőoktatás megújítása az egyetemi modellváltással folytatódott. 2021 szeptemberébben a hallgatók közel 70 százaléka, több mint 180 ezer fiatal kezdi meg felsőfokú tanulmányait a rugalmasabb keretek között, alapítványi fenntartásban működő intézményekben. Az egyetemek oktatási színvonalának növelésével, minőségi képzési infrastruktúrájának felépítésével Magyarország regionális tudásközponttá válhat – írták a minisztérium állásfoglalásában.

Forrás: MTI/ITM

További programok »

Oktatás

Szakképzéssel is szép karriert lehet befutni az innovációs minisztérium szerint

A napokban kiderült, hogy kikből lesznek biztosan egyetemi hallgatók. A felsőoktatásból idén kimaradóknak is érdemes fontolóra venniük a szakmatanulás lehetőségeit – mondta Schanda Tamás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese hozzátette: a fiatalok akkor hozhatnak jó döntést a jövőjükről, ha körültekintően tájékozódnak a megújult szakképzés egyre többeket vonzó kínálatáról.
12:54
FEL