Tíz éves a Meseházi Forgórózsa Hagyományőrző Alkotócsoport

2023. október 18. 18:35 | Such Tamás

A Meseházi Forgórózsa Hagyományőrző Alkotócsoport tagjai tetőtől-talpig beöltöztették a 19. század közepén épült, 1986 óta Nemzetiségi Klubház belső falait. A kézzel hímzett szépségek az alkotók 10 éves munkájuk összegzése, amelyből szerda délután nyílt kiállítás.

– A 10 év egy közösség életében tiszteletet parancsol – mondta köszöntőjében Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke. Aláhúzta, főleg olyanok közt, akik tagjai önmaguk hozták létre ezt a közösséget és szabadidejükben önként járnak ide.

A kép közepén Pál Miklósné, a balszélen Bogárné Szőke Erika – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

Megemlítette, 2013-ban nagyon kevés hímző szakkör működött Békés megyében, majd a Nemzeti Művelődési Intézet javaslatára elindult egy országos kezdeményezés a különböző körök „felélesztésére”. Azt követően a megyei intézet felkérte a lökösházi Bogárné Szőke Erika népi iparművészt, hogy helyben indítsanak el egy hímző szakkört. Közben összetalálkozott Veres Krisztával, a Meseház vezetőjével, akivel könnyen egymásra hangolódott és megszületett a Forgórózsa.

– Szaporodtak, gyarapodtak és értékeket hoztak létre – folytatta. – A szép műves alkotásaik a magyar népművészet igazi értékeit képviselik. Van egy kincs a kezükben, mégpedig az, hogy közösséget alkotnak, amely legalább akkora érték, mint egy-egy míves munkájuk. Közben a szakkör az országos pályázatokon jelentős elismeréseket kapott. Megismerkedtek a hazai, valamint a Kárpát-medence hímző kultúrájával, találtak egy közösséget, ahol az örömöket-bánatokat megoszthatják.

 

Ezúttal Pálinkás Tamás volt a házigazda – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

Azt követően Bogárné Szőke Erika, a csoport vezetője körbevezette az érdeklődőket. Megjegyezte, a barokk stílusú parasztház olyan kisugárzást ad, amely közelebb hozta őket az alkotás öröméhez. A kiállítás megrendezésénél az volt a cél, hogy a gyönyörű ház adottágait maximálisan kihasználják.

A házat az elmúlt 10 év alkotásaival öltöztették fel. Többek között láthattunk bakonyi fehér, mezőkövesdi matyó, erdélyi, mezőségi gyapjú, baranyai, rábaközi, úri és természetesen békéscsabai hímzéses garnitúrát.

 

Galéria

 

Végül Erdősi Géza, a rendezvényen közreműködő Meseházi Pásztorfurulya Kör tagja megjegyzete, milyen találó, hogy az egyik hímzés a szobában lévő tévét takarja le, amely tulajdonképpen üzent arra, hogy a hímzéssel is szépen el lehet tölteni az időt.

***

A kiállítás 2023. december 31-ig tekinthető meg.

 

További programok »

FEL