Tiszta káosz: Megnyílt Simon Debóra Eszter festőművész kiállítása

2020. október 15. 19:01 | Vincze Attila

Tiszta káosz címmel megnyílt a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban Simon Debóra Eszter kiállítása. A közművelődési intézmény a 2013-ban a Magyar Képzőművészeti Egyetemen diplomát szerző fiatal festőművész tárlatát a Békéstáji Művészeti Társasággal együttműködésben mutatja be.

A tárlat megnyitója előtt Kézdy Luca, Artisjus Előadói díjas hegedűművész kifejezetten Simon Debóra Eszter képeihez írt dallamait játszotta el a megjelenteknek. A helyszínen köszöntőt mondott Varga Tamás, Békéscsaba alpolgármestere, aki kitért a városban tanító festőművész életének fontosabb állomásaira is. A kiállítás megnyitóján a tervekkel ellentétben végül nem tudott részt venni a festőművész egykori mestere, Gaál József, Munkácsy Mihály-díjas képzőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem docense. Köszöntőjét azonban elküldte, melyben méltatta egykori tanítványa munkásságát.

A békéscsabai születésű Simon Debóra Eszter úgy fogalmazott, hogy nagyon megtisztelő számára, hogy egy ilyen fontos intézményben kapott helyet a szinte teljes életművét átfogó kiállítás.    

– Mondhatnám, hogy egy mini retrospektívet látunk. Az első kiállítóterem anyaga gyakorlatilag az egyetemi éveket öleli fel, a második terem pedig az azt követő éveket, egészen mostanáig – hangsúlyozta.

Az érdeklődők a művész első korszakát felölelő helyiségben a babákat és majmokat ábrázoló akvarellek erőteljes érzelmeket kiváltó, a művész rejtőzködő személyiségét feltárni igyekvő alkotásokat találnak. A második korszakból származó munkák már jóval elvontabbak, főleg absztrakt formákat ábrázolnak. A kiállítás a múzeum és a Békéstáji Művészeti Társaság együttműködésében jött létre.

– Minden évben igyekszünk a társaság tagjai közül egy vagy több alkotót bemutatni, néha évfordulóhoz kötődően, néha pedig évforduló nélkül, csupán az addig létrejött életmű kvalitásai alapján – mondta Gyarmati Gabriella a Munkácsy Mihály Múzeum művészettörténésze, aki a tárlat kurátora is.

A csütörtökön nyílt kiállítás a Munkácsy Mihály Múzeum Rell Lajos Termében várja az érdeklődőket november 15-éig.

Galéria

 

További programok »

FEL