TISPOL- a biztonsági eszközök kerültek górcső alá

2017. március 20. 16:28 | Horváth Szabolcs

Közlekedési akciót hirdetett a TISPOL Műveleti Csoportja. Ezúttal a passzív biztonsági eszközök használatának fontosságára hívták fel a figyelmet. Az uniós országok mindegyike csatlakozik az ilyen jellegű ellenőrzésekhez, amelyek évente kétszer tartanak meg. A felhíváshoz a Békés megyei Rendőr-főkapitányság is csatlakozott.

A TISPOL többféle akciót is szervez, ezúttal a hangsúly a biztonsági öv és a bukósisak használatán, vagy éppen a gyermekülés meglétén volt. Ez a sofőr azt mondja, hogy mindig használja a biztonsági övet az autóban, és saját felelősségének tarja a vele utazók biztonságát.

-Gyerekülés az kellett és, ahogy nőttek úgy változott az ülés mérete is- mondja Virág Ödön az egyik sofőr, - a Csabapark bejáratánál- aki azt is hozzáteszi, hogy ő saját felelősségének tartja, hogy az autóban mindenki be legyen kötve.

A bukósisak használatát is ellenőrizték a rendőrség munkatársai.

-Nagyon fontosnak tartom! Rajtam is protektoros bőrkabát van, protektoros kesztyű és megfelelő bukósisak, mert ezek egy nagyobb eséstől is megvédhetnek jó eséllyel- hallotuk Sódar Attilától, aki nagy testű motort vezet.

Az egyik oktató azt magyarázta el szakmai szemszögből, mit látott és tapasztalt az utakon töltött évek alatt.

-Statisztikák egyértelműen azt igazolják, hogy akár a biztonsági öv megléte, akár a bukósisak használat, akár motorosnál a teljes védő felszerelés, akár csak egy kerékpárnál egy bukósisak, fejvédő egy esetleg bekövetkező baleset súlyosságán, gyakorlatilag megmentheti az ember életét- nyilatkozta Huszár Mihály a Trend AUTÓS ÉS MOTOROS ISKOLA szakoktatója.

A rendőrség célja a figyelemfelhívó akciókkal az, hogy minél kevesebb legyen a jövőben a közlekedési baleset, és minél kevesebben veszítsék életüket az utakon.

-Azt nagyon lényeges azért hangsúlyozni, hogy a kollégáim tapasztalata is az, hogy az elmúlt években a szemléletet némiképp sikerült formálnunk. Tehát egyre többen látják be, hogy azért hangsúlyozzuk ezeknek a védőeszközöknek a fontosságát, mert valóban lényeges azokat használni és saját magukat, családjukat kímélhetik meg tragédiáktól- ezt már vasárnap a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője mondta dr. Vargáné Szombati Andrea r. őrnagy Gyulán az ellenőrzés utolsó napján.

Ha valaki védőeszközök nélkül közlekedik, jóval nagyobb eséllyel szenved súlyos balesetet. A rendőrségnek pedig kötelező bírságot kiszabnia, ha valakinél például az öv nincs bekapcsolva. A hétvégi ellenőrzés adatait várhatóan szerdára összesítik.

Fotók: Bucsai Ákos

[gallery link="file" columns="5" ids="29053,29054,29055,29056,29057"]

További programok »

Kék hírek

FEL