Tetőzik a Sebes-Körös Körösladánynál, a Berettyó Szeghalomnál

2019. június 4. 16:43 | behir

A következő 24 órában a Kettős-, a Sebes- és a Hármas Körös is tetőzik, ahogyan a Berettyó is. Jelenleg a legtöbb szakaszon elsőfokú az árvízvédelmi készültség. 

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) napi összefoglalójából kiderül, hogy az elmúlt 24 órában a Körösök romániai vízgyűjtőjén található Tenkén esett a legtöbb eső: volt, ahonnan 31,8 milliméter lehullot csapadékot jelentettek. Magyar területen Gyulaváriban esett a legtöbb eső, innen 9,7 millimétert jelentettek, máshol jellemzően 0-5 milliméter közötti csapadékot mértek.

Az elmúlt egy napban a Fekete- és Fehér-Körös teljes hosszában apadni kezdett, a vízállás mindenhol készültségi szint alatt van. A Kettős-Körös Békésnél apad, reggel 7 órakor 576 centiméter volt a vízállás. A Sebes-Körös vízállása Körösszakálnál az elmúlt 24 órában jellemzően 60 centiméter körül stagnált. Körösladánynál tetőzik a folyó, kedd reggel 8 órakor 436 centiméter volt a vízállás (I. fok 400 cm).

Szeghalomnál a Berettyó tetőzik, 5 centiméterrel készültségi szint fölötti a vízállás. A Hármas-Körös gyengén árad, vízállása Gyománál szintén kedd reggel 7 órakor 565 centiméter (I. fok 550 cm), Szarvasnál 617 centiméter volt (I. fok 600 cm).

A Kettős-Körös kedden este Békésnél várhatóan kilép a készültségi fokozatból. A Sebes-Körös Körösladánynál, valamint a Berettyó Szeghalomnál megkezdi, illetve folytatja, a Hármas-Körös Gyománál az esti órákban kezdi meg a tetőzést.

A KÖVIZIG összesen 340 kilométer hosszú védvonalaiból 196 kilométer hosszan tartanak I. fokú készültséget.

A Kettős-Körös Békésnél. Fotó: 7.TV/Kugyelka Attila

 

 

Belvízhelyzet: egyel kevesebb helyen van készültség

Jelenleg az igazgatóság 9 belvízvédelmi szakaszán van készültség érvényben. Az elöntött terület nagysága 4 420 hektár, melynek nagyobb része továbbra is vetés. 

Továbbra is elsőfokú belvízvédelmi készültség van érvényben a réhelyi, szeghalmi, a holt-sebes-körösi, a Fehér-Fekete-Körös közi, a mezőberényi és dögös-kákafoki belvízvédelmi szakaszokon, míg Gyománál megszűnt a készültség. Emellett másodfokú a készültség a Kettős-Körös jobb parti, a hosszúfoki és az élővíz-csatornai belvízvédelmi szakaszokon.

Jelenleg összesen 36 szivattyútelep (ebből 4 folyamatos üzemben) üzemel. Április 30 óta összesen 27 034 ezer köbméter vizet emeltünk át. 

Szivattyúház Békésen, a Kettős-Körösnél. Fotó: 7.TV/Kugyelka Attila

További programok »

FEL