Az eső miatt néhány szakaszon visszaáradnak a Körösök

2019. június 7. 14:43 | behir

A Sebes-Körös alsó szakaszán péntek dél óta elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

Az elmúlt 24 órában a Körösök romániai vízgyűjtőjében Szalárdon (Berettyó vízgyűjtő) hullott a legtöbb csapadék (62,4 milliméter), emellett  30-38 mm körüli értékekről érkezett jelentés a Fehér-Körös és a Csigér patak vízgyűjtőjéből – derül ki a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) napi jelentéséből. A Fekete- és a Sebes-Körös vízgyűjtőjén több állomáson esett 20 és 50 milliméter közötti eső. Magyar területen, Ecsegfalván mérték a legtöbb csapadékot (17,7 milliméter), de 13 milliméter körüli eső hullott a Bökényi duzzasztónál és 9 milliméter Mezőgyánban.  A csapadékok hatására a Fehér-Körös romániai felső szakaszán I. fokú készültségi szint közelébe emelkedett a vízállás, a Fekete-Körös Belényesnél szintén árad. A Sebes-Körösön Révnél megközelítette a vízállás az I. fokú készültségi szintet. A Berettyón a jelentős csapadék ellenére sem látszik komolyabb vízszintemelkedés.

A meteorológiai előrejelzések szerint a következő 24 órában a Körösök vízgyűjtőjén területi átlagban nem várható jelentős csapadék. Mindezek mellett a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén I. fokú készültség van érvényben a Hármas-Körösön. A Sebes-Körös alsó szakaszán pénteken 12.00 órától I. fokú készültséget rendeltek el.

 

Jelenleg az igazgatóságás 9 belvízvédelmi szakaszán van készültség érvényben. Az elöntött terület nagysága továbbra is kis mértékben csökken, jelenleg 3 225 hektárt (ebből vetés: 1 465 hektár, rét-legelő: 1 030 hektár, egyéb: 730 hektár) tartanak nyilván.  Az elmúlt napon 124 fő vett részt a belvízvédekezésben.

I. fokú a belvízvédelmi készültség van érvényben a réhelyi, a szeghalmi, a holt-sebes-körösi, a mezőberényi és a dögös-kákafoki szakaszokon, míg II. fokú a készültség a Kettős-Körös jobb parti, a hosszúfoki, a Fehér-Fekete-Körös közi és az élővíz-csatornai szakaszokon.

Jelenleg összesen 33 szivattyútelep (ebből 3 folyamatos üzemben) üzemel . A kézi vezérlésű szivattyútelepek közül 5 folyamatosan (éjjel-nappal) működik. A periódus kezdete óta (2019. 04. 30.) összesen 30 523 ezer köbméter vizet emeltek át a szakemberek.

További programok »

Itthon

Nem sikerült elhúzni

Egy autót húzott maga után egy férfi Sarkadon. Észrevette ezt egy szolgálaton kívüli rendőr, aki a gyanús esetről azonnal értesítette a kollégáit. A rendőrjárőrök az ellenőrzéskor megállapították, hogy a forgalomból kivont járművet egy lakatlan ház udvaráról lopták el.
2022. január 28. 18:46
FEL